Quantcast
Channel: Sjöfartstidningen
Viewing all 6946 articles
Browse latest View live

Ex Kbv 003 till skrot

$
0
0

Det ex-svenska kustbevakningsfartyget KBV003 har gjort sitt och kommer att huggas upp efter 15 år i estnisk tjänst.

Det estniska oljesaneringsfartyget Kati (ex KBV003) har överförts till Refonda, ett dotterbolag till den estniska varvskoncernen BLRT Gupp, för att huggas upp. Det före detta svenska kustbevakningsfartyget har tjänat det estniska polis- och gränsbevakningsväsendet i över 15 år.

Försäljning lyckades inte

Gränsbevakningen har tre gånger försökt sälja Kati på auktion, men utan att lyckas. Hennes maskineri och utrustning ska nu demonteras och en del av den ska överföras till estniska sjöfartsakademin.

Tõnis Trubetski, sjötaktikstjänsteman i polis- och gränsbevakningsväsendets flotta, säger till Sjöfartstidningen att trots att Kati har varit ändamålsenlig, har hon nu blivit föråldrad och samtidigt har myndighetens uppgifter utvidgats. I augusti tog myndigheten leverans av det nya multipurposefartyget Raju med oljesaneringsförmåga från Baltic Workboats, vilket ska ersätta Kati.

Svensk donation

Kati byggdes som isförstärkt trålare i 1966 i Tyskland och uppgraderades 1985 för svenska Kustbevakningen, där hon fick namnet KBV003. Fartyget donerades 2002 av svenska staten till Estlands gränsbevakningsväsende och fick sitt nuvarande namn. Under estnisk flagg har hon deltagit i oljesaneringsövningar och -operationer. Hennes sista uppgift blev att agera haverist under den internationella oljesaneringsövningen Rena havet i slutet av maj.

The post Ex Kbv 003 till skrot appeared first on Sjöfartstidningen.


Hallå där, Jens Holm!

$
0
0

Hallå där Jens Holm (V), ny ordförande för Trafikutskottet, som hade sitt första konstituerande möte i tisdags, då det också blev klart att Jens Holm blir ordförande och centerpartiets Anders Åkesson blir vice ordförande.  

Hur kändes det att träffa övriga ledamöter?

– Det kändes stort att träffa de andra och det känns som att det är ett utskott med ett stort engagemang och stor kompetens. Vi körde en presentationsrunda och jag bad alla att berätta om hur man i sin vardag relaterar till olika sätt att transportera sig. Det blev genast mycket tal om cyklar, båtar, tåg och flygplan. 

Vad skulle det betyda att vara vänsterpartistisk utskottsordförande i en borgerlig regering?

– Nu har första försöket gått till Ulf Kristersson att sondera om att bilda regering, men vi vet inte än hur regeringen kommer att se ut, det står fortfarande skrivet i stjärnorna. Men om det skulle bli en borgerlig regeringen så är utskottets funktion ändå densamma. Alla förslag som kommer från regeringen landar på riksdagens bord och de trafikrelaterade ärendena till vårt utskott. Vår uppgift är att granska dessa och vid behov föreslå ändringar. I sak betyder det inget hur regeringen ser ut. Nu lever vi i en limbo, som inte är så kul, vi vill kunna ställa stadsråd till svars i interpellationsdebatter och kalla ministrar till våra utskottssammanträden. Och framför ha propositioner på riksdagsbordet som vi kan ta ställning till. 

Vilka är dina ambitioner som ordförande i TU?

– En övergripande fråga är att vi i utskottet ska göra vad vi kan för att Sverige ska nå klimatmålet om att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent till 2030. Det övergripande målet kommer att följa med i många frågor. Det har varit mycket klimatfokus tidigare i TU, men det kanske blir ännu mer i framtiden. Sverige behöver också hålla ihop mer som land med bättre kollektivtrafik och vi behöver skapa ordning bland de tunga transporterna. Det ska till exempel inte vara någon social dumpning för utländska chaufförer som kör för en femtedel av avtalsenlig lön i Sverige. Det ska heller inte vara så att lastbilar och fartyg inte uppfyller de miljökrav som vi har i Sverige. Både sociala och miljömässiga frågor kommer att knytas ihop i utskottet. 

Vad kan du om sjöfart?

– Jag är ingen specialist på sjöfart, jag är rätt mycket av generalist i de flesta politiska frågor. Men som många svenskar har jag en nära relation till havet, sjöar och älvar. Jag är uppvuxen vid en älv i Matfors i Medelpad med motorseglare och jag älskar att åka båt i alla dess former. 

Hur viktig är sjöfarten för att nå klimatmålen?

– Jag ser sjöfarten generellt som en del av lösningen på våra klimat- och miljöutmaningar. Vi behöver transportera mer gods och mer människor till havs. Med sjöfart går det att transportera stora mängder gods på ett kostnadseffektivt och miljömässigt hållbart sätt. Där finns det mer att göra för oss. Jag ser med intresse fram emot hur vi kan flytta över godstransporter från väg till järnväg och sjö. 

Det har talats länge om överflyttningen, men så mycket har väl inte hänt där?

– Rent generellt är det i dag för billigt att transportera gods på väg. Det är ett segment som i en jämförelse inte tar hela sitt miljö- och klimatansvar. Jag tycker till exempel att vägslitageavgifter är ett bra sätt för att internalisera det ansvaret. Men vi behöver också arbeta mer aktivt med att utveckla vår inlands- och kustsjöfart. Jag skulle vilja se att vi har en heltäckande handlingsplan eller strategi för hur vi aktivt kan utveckla sjöfarten i Sverige. För både den ordinarie sjöfarten och inlandssjöfarten. Och att den blir en strategi som vi följer upp årligen så att vi ser att besluten vi fattar går åt rätt håll, nämligen att flytta över gods från väg till sjöfart. Sen är det också självklart att vi får konkreta styrmedel på plats, till exempel att man kommer till rätta med finansieringar för Sjöfartsverket och finansieringen för hur vi kan flytta över transporter till sjöfarten.

Vad anser du om Sjöfartsverkets roll?

– Jag tycker inte att det är så lyckat, för att fatta mig kort. Dels är det märkligt att Sjöfartsverket som statligt verk har ett avkastningskrav att dra in pengar till staten. Det är också märkligt och olyckligt att man ska finansiera verksamheten genom avgifter, när andra verk har den största delen av sin finansiering genom anslag från statsbudgeten. Det är sällan framgångsrikt när våra myndigheter ska leka köp och sälj. Det blir för stor byråkrati och i slutändan får skattebetalarna och samhället ändå betala. 

Många partier verkar ganska eniga om detta?

– Det krävs att regeringen ger ett annat direktiv till Sjöfartsverket, det är inte så svårt att ändra på det, som jag ser det. Men det kan vara en sådan sak som lite faller mellan stolarna eller glöms bort i bruset. Men i början av nästa år så brukar instruktionerna till våra myndigheter och ägardirektiven till de statliga bolagen uppdateras. Då blir det läge att spela in de här förslagen. Men it takes two to tango. 

Vilken blir er första fråga att behandla?

– Sommartidens vara eller icke vara kommer vi att damma av nu under hösten. Den frågan har av någon anledning landat på vårt bord. 

The post Hallå där, Jens Holm! appeared first on Sjöfartstidningen.

Avvaktar förändringar av miljöincitament

$
0
0

Sjöfartsverket kommer inte att förändra nuvarande miljöincitament innan en utvärdering har genomförts.  

Den första januari införde Sjöfartsverket en ny avgiftsmodell som innebar omfattande förändringar av miljöincitamentet. I juni skickade Sjöfartsverket ut en remiss med förslag på justeringar av upplägget.

– Vi har haft en bra och omfattande dialog där det framförts att det befintliga upplägget inte bör ändras innan en ordentlig utvärdering har genomförts. Vi kommer att avvakta eventuella förändringar till dess att vi kunnat genomföra en utvärdering med ett helt kalenderår som underlag, säger Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket i ett pressmeddelande. 

Vill ta ett helhetsgrepp

Branschen har riktat skarp kritik mot såväl avgiftshöjningarna som det justerade förslaget. 

– Det är bra att Sjöfartsverket lyssnar på våra synpunkter och vi ser fram emot fortsatt dialog. Vi har påpekat att det är viktigt att man inte bara ser till miljöindexet utan tar ett helhetsgrepp och ser över hela avgiftsmodellen. Miljörabatten är idag en marginellt liten del i Sjöfartsverkets avgiftsmodell och den har dessutom minskat sett på totalen om man jämför med tidigare år. Vi efterfrågar en utvärdering av effekterna av de rejäla avgiftshöjningar och ändringar som Sjöfartsverkets genomfört de senaste åren. Vi kommer fortsätta att lyfta fram konstruktiva förslag på förbättringar för att stärka sjöfartens möjligheter att bidra till det hållbara samhället, säger Christina Palmén, ansvarig för sjösäkerhet och miljöfrågor på Svensk Sjöfart. 

"Långsiktighet i besluten"

Fredrik Larsson, miljö- och klimatansvarig på Svensk Sjöfart, menar att det är viktigt att det lönar sig för de rederier som går före i utvecklingen och investerar i ny teknik, men också att långsiktighet i besluten är nödvändigt för att sjöfarten ska våga satsa ytterligare.

– Många rederier har investerat stora belopp i miljö- och klimatsmarta fartyg. När dessa vittnar om kraftiga avgiftshöjningar blir det tydligt hur misslyckat det miljöstyrande incitamentet inom farledsavgiftssystemet blivit. Framöver önskar vi bättre miljöstyrmedel för att sjöfarten ska kunna bli än mer hållbar. Det är viktigt för våra medlemmar att man har långsiktighet i besluten och att man vet vilka spelregler som gäller, säger han.

Ny upphandling av index

Sjöfartsverket avsätter årligen cirka 80 miljoner kronor för att ge incitament till rederiernas hållbarhetsarbete, vilket i praktiken innebär att miljöförbättrande åtgärder kan resultera i lägre avgifter. Sjöfartsverket kontrollerar fartygens miljöprestanda genom det upphandlade indexet Clean Shipping Index (CSI). Under 2019 kommer en ny upphandling av miljöindex att genomföras, enligt Sjöfartsverket. 

– Samtliga parter är intresserade av ett ändamålsenligt miljöincitament, vilket skapar goda förutsättningar för en fortsatt god dialog med stort fokus på sjöfartens miljöarbete, säger Katarina Norén.

Betydligt dyrare

Anledningen till de senaste årens avgiftshöjningar är Sjöfartsverkets hårt ansträngda ekonomi. Enligt Svensk Sjöfart blir innebörden av avgiftshöjningarna att sjöfartens aktörer, främst rederier och transportköparna, tvingas betala cirka 215 miljoner kronor mer varje år ur egen kassa jämfört med 2016 för att hålla Sjöfartsverket vid liv.

The post Avvaktar förändringar av miljöincitament appeared first on Sjöfartstidningen.

Stena Nordica återvänder till Karlskrona

$
0
0

Stena Line har utökat kapaciteten mellan Karlskrona och Gdynia med ropax-fartyget Stena Nordica.

Stena Nordica inledde trafik mellan Karlskrona och Gdynia den 6 oktober som det fjärde ordinarie fartyget på linjen. Det innebär ytterligare en kapacitetsökning på linjen för att möta en stark efterfrågan.

Fyra fartyg

Tidigare har linjen trafikerats av Stena Vision, Stena Spirit och Stena Baltica samt inchartrade Gute, som enbart tog för frakt. Gute återlämnades redan för en tid sedan och med Stena Nordica trafikeras linjen av fyra ropax-fartyg. Detta ger både frakt och passagerare tillgång till upp till fyra avgångar per dag från varje hamn. Antalet avgångar per vecka är nu 46 vilket Stena Line uppger är fler än någonsin tidigare.

– Vi har haft en stark tillväxt under de senaste åren och märker en fortsatt stor efterfrågan på kapacitet både från fraktkunder och passagerare. Det gör att vi måste fortsätta investera och anpassa vårt tonnage för att matcha våra kunders behov och att sätta in Stena Nordica är ett viktigt steg i detta, säger Marek Kiersnowski, chef för Stena Lines linjer mellan Sverige och Polen.

Strategiskt viktig

– Våra linjer mellan Sverige och Polen är strategiskt viktiga för Stena Line och den här investeringen ligger väl i linje med vår tillväxtstrategi och bidrar till att vi kan bibehålla vår starka marknadsposition med Baltic Port i Karlskrona och den nya terminalen i Gdynia som viktiga hamnar för både frakt och passagerare, säger Marek Kiersnowski.

Ramp i två nivåer

Stena Nordica byggdes 2000 och har uppgraderats och moderniserats såväl interiört som exteriört i omgångar. Hon har tidigare seglat på linjen Karlskrona–Gdynia från 2004 till 2008 seglade hon på Karlskrona-Gdynia.

– Eftersom Stena Nordica tidigare seglat på linjen vet vi att hon fungerar väl här. Dessutom är fartyget omtyckt av våra kunder. Ytterligare en stor fördel är att hon är anpassad för lastning via ramp i två nivåer vilket minskar lastnings- och lossningstiden betydligt, säger Marek Kiersnowski.

The post Stena Nordica återvänder till Karlskrona appeared first on Sjöfartstidningen.

VSS tvingas böta

$
0
0

Viking Supply Ships AB tvingas böta 600.000 kronor för att inte ha offentliggjort delårsrapporten för det tredje kvartalet i tid. 

Nasdaq Stockholms Disciplinnämnd menar dels att Viking Supply Ships AB inte har offentliggjort delårsrapporten inom den föreskrivna tvåmånadersfristen, samt att man vid två tillfällen senarelagt rapportens offentliggörande utan att ta hänsyn till de adekvata kraven. 

Omstrukturering

Viking Supply Ships har under de senaste två åren slutfört en komplicerad omstruktureringsprocess som inbegripit bolagets långivare, men även omfattat vissa åtaganden utanför balansräkningen. Därför bedömer bolaget, enligt ett pressmeddelande, det omöjligt att i alla avseenden uppfylla börsens krav utan att riskera väsentlig påverkan på omstruktureringsprocessen. Viking Supply Ships AB har den senaste tiden också sålt flera isbrytare.

Håller inte med

"Beslutet att avvika från Regelverket var nödvändigt för att säkerställa fortsatt drift i bolaget och minimera förlusterna för bolagets borgenärer, aktieägare, anställda och övriga intressenter. I efterhand, beaktat den senaste finansiella utvecklingen i bolaget, har beslutet visat sig vara korrekt då betydande värden tryggats för Bolagets intressenter" skriver Viking Supply Ships bland annat i pressmeddelandet där man också poängterar att man är "starkt oense med beslutet som fattats av Nasdaq Stockholms Disciplinnämnd."

The post VSS tvingas böta appeared first on Sjöfartstidningen.

Grimaldi planerar nya ropax

$
0
0

Grimaldi planerar nästa generation av ropax-fartyg för Finnlines trafik.

Grimaldi överväger att beställa en ny typ av ropax-fartyg som går under arbetsnamnet Superstar. De blir som namnet antyder en utveckling av den Star-klass som för närvarande utgör ryggraden i Grimaldi-ägda Finnlines kombinerade frakt- och passagerartrafik. Bland annat detta offentliggjorde Grimaldi Groups CEO Emanuele Grimaldi på gruppens seminarium XXII Euromed Convention from Land to Sea, som hölls i slutet av förra veckan i Lagonissi i närheten av Aten.

I drift om ett par år

Planen är att Superstar-fartygen ska gå i drift inom ett par år i Finnlines. Den uppges vara viktig för att möjliggöra efterfrågan på volym, motsvara kundernas krav samt följa nuvarande och kommande lagstiftningar och miljökrav.

19 fartyg i order

Emanuele Grimaldi sa också att gruppen för närvarande har tolv miljöanpassade roro-fartyg och sju bilfartyg (PCTC) i order. Roro-fartygen kommer att opereras med nollutsläpp i hamn tack vare litiumbatterier. Därtill kommer gruppen att fortsätta med miljöanpassade uppgraderingar inom hela den existerande flottan bland annat med ekokompatibla silikonfärger.

Kraftig tillväxtprognos

Under 2018 har dessutom sex ropax-fartyg införlivats i Grimaldi-flottan. Grimaldi räknar med att gruppens passagerarverksamheter inom Grimaldi Lines, Minoan Lines och Finnlines kommer att växa från sammanlagt tre miljoner passagerare 2017 till fem miljoner 2019.

The post Grimaldi planerar nya ropax appeared first on Sjöfartstidningen.

Vilja sjösatt i Spanien

$
0
0

Luleå Hamns nya kraftpaket till bogserbåt har nu sjösatts vid varvet Gondan i spanska Figueras. 

Den 36 meter långa bogserbåten, som fått namnet Vilja, är en elhybrid som även kan användas för isbrytning med en kapacitet att bryta en meter is i tre knop. Den nya bogserbåten, som är 13 meter bred och får ett djupgående på cirka 7 meter, är av Robert Allan Ltd:s typ TundRA 3600. Fartyget har två systerfartyg i Kanada. Den nya bogserbåten/isbrytaren kommer med sina 8.000 hästkrafter att kunna assistera de större fartygen som trafikerar hamnen när projekt Malmporten står klar. 

The post Vilja sjösatt i Spanien appeared first on Sjöfartstidningen.

Mer nytta med STM-tekniken

$
0
0

Port CDM – en del av STM-projektet – kan användas för att lösa hamnrelaterade dilemman, menar PortCDM-gruppen i en artikel publicerad i Fathom World.  

Port Collaborative Decision Making, Port CDM, går ut på att skapa tidsstämplar och ett gemensamt kommunikationsspråk mellan de aktörer som är involverade i ett fartygs hamnanlöp. Port CDM är en del av Sjöfartsverkets projekt Sea Traffic Managment, STM.

Tillgång till loggar

I ett nytt konceptutkast i tidskriften Fathom World skriver PortCDM-gruppen, som leds av Mikael Lind på RISE, att Port CDM kan appliceras på flera områden. Till exempel för att få en överblick och kontroll över hamnavgifter och fordringar – om hamnaktörerna är transparanta och delar med sig av informationen, vill säga.

Viktig biprodukt

"Om ett rederi till exempel hade tillgång till en hamns loggar skulle det kunna se när och var ett visst fartyg mottog tjänster från lotsföretag, bogserbåtar, båtsmän och så vidare. Möjligheten att validera hamnutgifterna är en viktig biprodukt av de data som samlas in under Port Collaborative Decision Making", skriver författarna.

Läs hela konceptutkastet här

The post Mer nytta med STM-tekniken appeared first on Sjöfartstidningen.


Gasum köper resten av Skangas

$
0
0

Energibolaget Gasum ökar sitt aktieinnehav i Skangas till 100 procent.

Affären uppges vara ett viktigt led i Gasums strategi att utveckla den nordiska gasmarknaden och LNG-infrastrukturen. Vidare meddelar Gasum att köpet stärker Gasums position som Nordens ledande leverantör av flytande naturgas (LNG).

Majoritetsägare från 2014

Gasum blev 2014 majoritetsägare i Skangas med 51 procent av aktierna. I fjol utökades andelen till 70 procent. Den resterande aktieposten köper Gasum från den norska Lyse-koncernen.

– Det att Skangas nu fusioneras med Gasum gör oss ännu bättre rustade för att bygga och utveckla det nordiske gasekosystemet och svara på ökande efterfrågan. Vi tackar Lyse-koncernen för gott samarbete under vidareutvecklingen av LNG-marknaden, säger Gasums vd Johanna Lamminen i ett pressmeddelande.

Sjö- och landtransport

Under de senaste åren har Gasum målmedvetet utvecklat den nordiska LNG-infrastrukturen för att svara mot behoven inom både sjö- och landtransport. Övertagandet av hela aktiestocken i Skangas uppges vara ett naturligt led i denna strategi.

 

The post Gasum köper resten av Skangas appeared first on Sjöfartstidningen.

Nya portar fördubblar kapaciteten

$
0
0

De nya automatiserade portarna vid APM Terminals i Göteborg förväntas fördubbla kapaciteten av lastbilar. 

Bygget av de automatiserade in- och utpasseringsportarna i Göteborgs containerterminal har nu påbörjats. I december ska den första automatiserade porten (Port 3) tas i drift, samtidigt som den nya tillhörande mottagningsparken för import- och exportcontainrar öppnas.

Två portar

– Vi ser fram emot att kunna erbjuda våra kunder en automatiserad service i portarna redan i december. Med hjälp av denna satsning av ny teknik, kommer verifieringen av ankommande och avgående gods att ske automatiskt. När våra två portar är ombyggda och fullt driftsatta, dubbleras vår kapacitet att hantera lastbilar, säger Patrik Foureaux projektledare på APM Terminals i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Höjd säkerhet

Enligt pressmeddelandet pågår även förberedelser, tillsammans med kunder, för att höja säkerheten vid inpassering samt lastning- och lossningsmomenten av bland annat SIMA och Roadtrains. 

The post Nya portar fördubblar kapaciteten appeared first on Sjöfartstidningen.

Sökstatistiken dyster läsning även i år

$
0
0

Sjöfartshögskolorna har fortsatt många tomma platser när allt färre söker till sjöbefälsutbildningarna. Kan Sjöfartskaravanen vara räddningen?

Statistiken över förstahandssökande till sjöfartshögskolornas långa sjöbefälsprogram ser dyster ut även i år, med en brant negativ trendlinje över det senaste decenniet. Fortfarande gapar många platser tomma på både sjökaptens- och sjöingenjörsutbildningarna på Chalmers i Göteborg och Linné­universitetet i Kalmar. Till exempel är bara 20 av 60 platser på sjöingenjörsprogrammets första läsår i Kalmar fyllda.

Tuffar på

Oron för brist på kvalificerat sjöfolk växer på många håll. På M2, som institutionen för mekanik och maritima vetenskaper på Chalmers Tekniska Högskola förkortas, jobbar man på med vad man har.

– Vi måste tuffa på med verksamheten och försöka se till att leverera ut bättre studenter varje år. Generellt är studenterna intresserade och de kvalitetsindikatorer vi har visar att de är nöjda med utbildningen. Vi har både motiverade lärare och studenter, så jag har en positiv känsla, men vi skulle givetvis vilja ha våra platser fyllda. Det är ett stort problem för oss, men vi fortsätter att jobba för en bättre utbildning varje år ändå. Vi prutar inte på kvaliteten för att vi har färre studenter, säger Johan Eliasson Ljungklint, programansvarig för sjöingenjörsprogrammet på M2.

Lägre meritvärde

Det som påverkar verksamheten på utbildningarna mycket i tider av vikande söktryck är att studenternas meritvärde sjunker, vilket gör att de får svårare att klara utbildningen och behöver mer stöd och hjälp.

– Det finns den andra sidan som man gärna inte pratar om men som är minst lika viktig och det är att vi vill få ut den bästa kompetensen. Och med ett lägre söktryck så sjunker meritvärdet på de som kommer in, säger Johan Hartler, programansvarig för sjökaptensutbildningen på M2.

– Vi hjälper dem med stödundervisning och de studenter som lyfter sig därifrån tar ett stort personligt utvecklingssteg, men alla gör ju inte det. Så betygssnittet är egentligen mer bekymmersamt än färre studenter, säger Johan Eliasson Ljungklint.

Jobbar för att locka fler

De båda programansvariga på Chalmers ser fram emot en ny omgång av rekryteringskampanjen Sjöfartskaravanen och minns hur goda tider det var efter den förra (se puckeln i söktrycket 2008–2010 i översta diagrammet). De jobbar själva på många sätt tillsammans med olika aktörer i branschen för att locka fler till utbildningarna.

– Det vi behöver är att akademi och bransch går ihop och gör det tillsammans. Jag tycker att samarbetet med Sarf, Satsa på Sjöfart, fungerar bra. Vi har också varit med på Noliamässorna, fyra mässor i Norrland, sedan 2016 för att komma till fler geografiska platser i Sverige. Vi har en hel kommunikationsavdelning som jobbar med hur vi ska nå flera studenter. Den här bekymmersamma situationen har vi har varit väl medvetna om länge, säger Johan Eliasson Ljungklint.

I princip jobbgaranti

Johan Hartler berättar att 96 procent av alla som utexamineras från sjöbefälsprogrammen har jobb inom ett år efter utbildningen. Alla jobbar inte till sjöss, men de har ett jobb som de har fått på grund av sin utbildning och där de har nytta av den. Han tror inte att en negativ bild av sjöfarten är förklaringen till att färre söker till befälsutbildningarna:

– De som har sjöfarten med sig sedan barnsben och redan vet hur branschen ser ut i dag, där har vi vår urvalsgrupp. Men det är så få som vet hur bra sjöfarten är i dag. De har nog inte en dålig bild av sjöfarten, nej, de har ingen bild alls av sjöfarten, det är det som är problemet. Det är inte bland dem som läser Sjöfartstidningen som vi behöver synas, för de vet redan om att sjöfarten finns. Men alla de andra behöver också läsa Sjöfartstidningen om LNG-fartyg, mångmiljardinvesteringar och så vidare. Det finns så stora sektorer av samhället som inte vet att sjöfarten existerar, än mindre hur bra den är.

Om diagrammen: CTH=Chalmers Tekniska högskola, LNU=Linnéuniversitetet i Kalmar. Siffrorna kommer från Universitets- och Högskolerådets antagningstatik. Urvalet är de långa befälsprogrammen i Göteborg och Kalmar. Högerklicka och välj att visa i ny flik för att visa diagrammen större.

The post Sökstatistiken dyster läsning även i år appeared first on Sjöfartstidningen.

Sjöfartskaravanen är tillbaka

$
0
0

Det blir en ny Sjöfartskaravan 2019. Förra gången rekryteringskampanjen ägde rum hade den en massiv effekt på söktrycket till sjöbefälsutbildningarna.

Oron för brist på kvalificerat sjöfolk stiger på många håll i branschen. Samtidigt lockar sjöbefälsutbildningarna allt färre. 

– Läget är bekymmersamt och vi satsar enormt nu, säger Lars Andersson, vice vd på Sjöfartens Arbetsgivareförbund, Sarf.

I dagarna kom klartecknet från Sjöfartsverket som Sarf och många med dem har väntat på: Sjöfartsverket ställer 2019 en isbrytare till förfogande för en omfattande kampanj för att öka sjöfartens synlighet och locka fler till sjöyrkena.

Från Luleå till Lysekil

2019 blir andra tillfället som Sjöfartskaravanen äger rum. Första gången var 2008 och kampanjen fick en radikal effekt på intresset för sjöbefälsutbildningarna (se diagram på söktrycket). Lars Andersson berättar om den preliminära planen för nästa års kampanj, som kommer att äga rum under sommaren:

– Vi vet inte vilken isbrytare det blir och vi vet inte exakt när, men det är som förra gången. Vi har ett par isbrytare med hemmahamn Luleå och de ska in på planerat underhållsarbete på Landskronavarvet då, och de går de ändå runt hela kusten. Men i det här fallet ska isbrytaren passera först Landskrona och gå upp till Lysekil som sluttamp. Preliminärt planerar vi att angöra ett tiotal hamnar, alltså på sträckan Luleå–Lysekil.

”En bra grej”

Ove Eriksson, ställföreträdande generaldirektör på Sjöfartsverket, bekräftar för Sjöfartstidningen att de ställer en isbrytare till förfogande för Sjöfartskaravanen. De vet ännu inte exakt hur och när och han påpekar att de måste kolla på kostnaderna för detta. 

– Vi har satt rederichefen på att titta på alla detaljerna. Men vi ska göra vad vi kan, för vi tycker att det här är bra grej och jag brinner också för att vi ska bredda kompetensen, inte bara hos de ombordanställda utan vi vill se till hela sjöfartsklustrets behov. Det behövs mycket folk och det behövs ett fokus på sjöfartsklustret, säger Ove Eriksson.

The post Sjöfartskaravanen är tillbaka appeared first on Sjöfartstidningen.

Stena Bulk i nytt joint venture

$
0
0

Stena Bulk expanderar i Asien genom att bilda joint venture med Bay Crest Management genom Golden-Agri Stena.

Golden-Agri Stena, ett joint venture som ingicks mellan Stena Bulk och Golden Agri-Resources 2012, har startat ett nytt joint venture, GSB Tankers, tillsammans med Bay Crest Management.

18 fartyg

GSB Tankers ska operera och sköta kommersiell drift av kemikalietankfartyg och inleder sin verksamhet vid årsskiftet i Golden-Agri Stenas lokaler. Förutom huvudkontoret i Singapore kommer GSB Tankers att ha kontor i Dubai och Japan. Initialt kommer 18 kemikalietankfartyg att opereras men målet är 30 fartyg inom de närmaste två åren.

Beprövat koncept

– Vi är mycket glada att tillkännage partnerskapet med det framgångsrika och väl positionerade japanska företaget Bay Crest Management. Att forma strategiska partnerskap på det här sättet är för oss ett beprövat koncept där vi samordnar kompletterande tillgångar, know-how och erfarenhet. Det gör det också möjligt för oss att ta ett djupare steg in i en marknad som vi tror starkt på för framtiden. Jag är säker på att det kommer uppstå spin-off-effekter för alla parter med nya affärsmöjligheter, samt bredare exponering och närvaro inom olika affärsområde, säger Erik Hånell, vd och koncernchef för Stena Bulk i ett pressmeddelande.

Utökar sitt engagemang

– Efter sex mycket framgångsrika år med operation och drift av mellanstora kemikalietankfartyg strävar Golden-Agri Stena efter att utöka sitt engagemang i handeln med kemikaliefrakter genom operation och drift av fartyg med tankar av rostfritt stål. Bay Crests erfarenhet och nätverk matchar på ett utmärkt sätt vår strävan och gör det möjligt att tillsammans uppnå den målsättningen, kommenterar Björn Stignor, vd för Golden-Agri Stena.

Starkt varumärke

Shinsuke Togawa, styrelseordförande i Bay Crest Management, säger att Bay Crest Management sedan tidigare framgångsrikt opererar fartyg med tankar av rostfritt stål i regionen och att företaget är angeläget att öka sitt internationella avtryck ytterligare.

– Golden-Agri Stenas starka varumärke och deras omfattande erfarenhet av handel med vegetabiliska oljor och rena petroleumprodukter gör dem till en idealisk och jämbördig partner för att vi ska kunna uppnå vår ambition.

The post Stena Bulk i nytt joint venture appeared first on Sjöfartstidningen.

Byggstart för nya terminalen

$
0
0

Bygget av Göteborgs Hamns nya terminal på Hisingen har nu påbörjats. Den 220.000 kvadratmeter stora hamnterminalen ska stå helt klar 2025.

I veckan har de första pålarna slagits ner, ett arbete som kommer att fortsätta fram till årsskiftet då samtliga omkring 1.500 pålar ska vara förankrade i berget i Arendalsviken. 

—Det känns väldigt spännande att nu äntligen sätta spaden i backen för det största utvecklingsprojektet i hamnen sedan 70-talet. Terminalen är en viktig del av hamnens långsiktiga expansionsplaner och kommer att stärka Göteborg ytterligare som Nordens logistikhuvudstad, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn AB i ett pressmeddelande. 

Tar från Göta älv

Terminalen ska byggas av 350.000 kubikmeter muddermassor från Göta älv, som grävs upp i samband med underhållsmuddringar för att behålla älvens vattendjup. Massorna ska läggas i ett invallat område, som kommer att byggas av sprängsten och sand, i Arendalsviken och blir till fast material genom att blandas med cement och slagg.

— Det finns ingen lämplig deponi på land för så här stora volymer av förorenade massor. Det här är ett bra sätt att använda massorna på, samtidigt som Göta Älv blir renare, förklarar Eduardo Epifanio, projektledare på Göteborgs Hamn. 

Roro och container

Terminalen byggs i ytterhamnsområdet mellan Älvsborgshamnen och Arendalshamnen. Helt färdigställt ska terminalen vara 2025, men man räknar med att kunna börja använda den tidigare än så. Det preliminära djupgåendet vid kaj blir tolv meter. Satsningen görs, enligt Göteborgs Hamn, för att "hantera långsiktiga ökande godsmängder". Terminalen kommer, enligt hamnen, att kunna hantera både roro- och containerfartyg, men exakt hur uppdelningen ser ut bland segmenten är inte klart än. 

200.000 enheter

Totalt beräknas cirka 200.000 roro- eller containerenheter hanteras per år i den nya terminalen där samtliga nya kajlägen ska förbereds för elanslutning för att minimera utsläppen från fartygen när de ligger vid kaj. 

The post Byggstart för nya terminalen appeared first on Sjöfartstidningen.

”Sjöfarten regleras av globala begränsningar”

$
0
0

Olof Widén, Senior Advisor på Rederierna i Finland, korrigerar i detta inlägg uppgifter i finsk media om att sjöfarten inte skulle vara föremål för några krav på minskade utsläpp.

I tisdags kom EU-länderna överens om utsläppsgränser för nya bilar. Målet är att koldioxid-utsläppen för nya personbilar och skåpbilar skall reduceras med 15 procent fram till år 2025. År 2030 är motsvarande reduceringsmål för personbilar 35 procent och för skåpbilar 30 procent. Vägtrafiken står i Europa för mer än 70 procent av de olika transportslagens totala växthusgasutsläpp och ansvarar för merparten av alla luftföroreningar (Kommunikationsministeriet, 2016). Cirka 90 procent av inrikestrafikens växthusgasutsläpp genereras på landsvägarna.

"Stämmer inte"

Det har skrivits i media att sjöfarten inte skulle vara föremål för några utsläppsminskningskrav. Detta stämmer inte.

En av sjöfartssektorns mest centrala målsättningar har i åratal varit att minska sina utsläpp och utveckla branschen i en alltmer miljövänlig riktning.

Utsläppsminskningar

FN:s sjöfartsorgan IMO beslöt i april 2018 om utsläppsminskningar för världssjöfarten. Enligt beslutet skall den internationella sjötrafiken minska sina koldioxidutsläpp per tonkilometer med minst 40 procent fram till 2030 och med 70 procent fram till år 2050 bägge jämfört med år 2008-nivån. IMO beslöt ytterligare att de årliga växthusgasutsläppen skall minskas med minst 50 procent i absoluta termer fram till år 2050 oberoende av ökade trafikvolymer i världshandeln och därefter fortsätta driva en progressiv utveckling för en fullständig eliminering av alla koldioxidutsläppen. Dessa begränsningar gäller hela sjöfartssektorn och inte endast nya fartyg. Redan idag övervakas sjöfartens koldioxidutsläpp på fartygsnivå och de uppmätta resultaten rapporteras till EU kommissionen. Motsvarande rapporteringsskyldighet införs globalt från början av 2019.

Svavelutsläpp nästan noll

I Nordeuropa har sjöfartens svavelutsläpp reducerats till nästan noll från början av år 2015. År 2008 beslöt IMO att en 0,1 procent svavelgräns för Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen skall träda ikraft 1.1.2015. EU beslöt i sitt svaveldirektiv 1.1.2010 att ett tröskelvärde på 0,1% införs för fartygs då de ligger i hamn. Den globala 0,5 procent svavelgränsen träder i kraft 1.1.2020.

90 procent av världshandeln transporteras på fartygs kölar, men endast 2,5 procent av utsläppen är fartygsgenererade.

Mest miljövänliga

Sjöfartstransportalternativet är det mest miljövänliga sättet att transportera speciellt stora mängder gods. En jämförelse av de olika trafikslagens koldioxidutsläpp räknat i gram / tonkilometer ger följande resultat: flygfrakt 435 g, lastbil 80 g, mindre lastfartyg 7,9 g, stort containerfartyg 3 g (källa: IMO GHG second study).

Föregångare

Den finska rederinäringen är en föregångare inom området nya miljöinnovationer. Flera finska rederier har intaget en världsledande position då det gäller att testa ny teknik, minimera utsläpp och ta i bruk energieffektiva teknologier. LNG, vindkraft, eldrift, och biobränslen är redan i bruk och inte enbart på planerings-stadiet.

Olof Widén

Senior Advisor, Rederierna i Finland

The post ”Sjöfarten regleras av globala begränsningar” appeared first on Sjöfartstidningen.


Det Satsas på Sjöfart på Svenska Mässan

$
0
0

I veckan har sjöfarten visat upp sig i flera montrar på Svenska Mässan i Göteborg, där Gymnasiedagarna och Future Skills höjde temperaturen ordentligt.

Det luktar lite gympasal och temperaturen känns som om den ligger på 27 grader, konstaterar Sjöfartstidningens utsända vid en rundtur bland de montrar som har med sjöfart att göra på årets upplaga av Gymnasiedagarna och Future Skills på Svenska Mässan i Göteborg.

Kö till simulatorn

Montern för Chalmers är allmän för Chalmers Tekniska Högskolas utbildningar, men det är ordentlig betoning på sjöfart när Sjöfartstidningen hälsar på i montern. Det är en smärre kö till bryggsimulatorn, som är en av Chalmers mer portabla simulatorvarianter, nya för i år, som används i just rekryteringssyfte. Simulationen som är igång går ut på att köra lotsbåt i Göteborgs hamninlopp.

Ungdomarna som provar passar på att både krocka och gå på grund när de har börjat greppa hur kontrollerna hänger ihop. Även logistikspelet, som normalt står på Sjöfartsmuseet, står uppställt i montern och tre niondeklassare roar sig högljutt med det medan de väntar på simulatorn.

Full högskolebehörighet

Per Barkman, konsult och vd för managementbolaget Crewcomp, ansvarar för sjöfartsaktiviteterna i Chalmersmontern och tycker att det har varit bra trafik av både unga och föräldrar. Den vanligaste frågan han får är ”Vad gör ni då?” säger han, annars är det stor bredd på kunskaps- och intressenivån. Han berättar att alla inte vet om att sjöprogrammen på gymnasienivå ger möjligheter såväl till att jobba direkt som att läsa vidare på högskolenivå.
– Det är många som tror att det är stopp där, men när du går sjöfartsutbildningarna på Öckerö och Lindholmen så har du full högskolebehörighet när du går ut. Det är ungefär som att läsa teknisk linje men de räknas som yrkesutbildningar. Det är inte ett karriärsavgörande val – om du läser ett teknisk basår efter sjöfartsprogrammet har du behörighet till alla högre utbildningar, säger Per Barkman.

Självklart val

De båda sjöfartsgymnasierna, Öckerös seglande gymnasium och Lindholmens tekniska gymnasium, har egna montrar. I Lindholmens står Johan Kiel och Daniel Lopez, som berättar om praktiken på skolans fartyg Origo och att man efter sjöfartsprogrammen på Lindholmen kan få fartygs- eller maskinbefäl klass VIII-certifikat.

– Du får tillräckligt med sjötid för att gå ut och jobba direkt, men de är både högskoleförberedande och yrkesförberedande, säger Johan Kiel.

Daniel Lopez berättar att det var ett självklart val för honom att läsa sjöfart på gymnasiet:

– Båda mina föräldrar jobbar på Stena Line och mina bröder jobbar ombord i Stena. Det är det jag brinner för. Jag ska läsa sjökaptensutbildningen på högskolan. Jag gillar däcksmiljön, navigation och lasthantering, det är det jag trivs bäst med.

The post Det Satsas på Sjöfart på Svenska Mässan appeared first on Sjöfartstidningen.

Allt mer gods på världshaven

$
0
0

Den sjöburna världshandeln har ökat med fyra procent under 2017, framgår det av UNCTAD:s rapport Review of Maritime Transport 2018.

Av rapporten från UNCTAD (United Nations Coinference on Trade and Development) framgår att det totalt skeppades 10,7 miljarder ton gods sjövägen under 2017. Den sjöburna handeln förväntas öka med en sammanlagd årlig tillväxttakt på 3,8 procent mellan 2018 och 2023.

Av de huvudsakliga godskategorierna ökade containertrafiken med 6,4 procent efter två rekordlåga år. Torrbulk ökade med 4,0 procent, råolja med 2,4 procent samt oljeprodukter och gas med 3,9 procent.

Osäkerhet

I rapporten råder UNCTAD till försiktighet med beaktande av den osäkerhet som omger återhämtningen.

Mycket av osäkerheten härrör sig från en kombination av geopolitiska, ekonomiska och handelspolitiska risker samt strukturella förändringar som balansering av den kinesiska ekonomin, lägre tillväxt av globala värdekedjor och förändringar i den globala energisammansättningen. Detta förstärks ytterligare av nya trender, speciellt digitaliseringen, vilka kan bidra till att ändra sjöburna varuflöden och mönster.

Bulkfartygens andel störst

Under 2017 ökade världshandelsflottans bruttodräktighet med 42 miljoner, vilket motsvarar en tillväxt på 3,3 procent. Av världshandelsflottans totala dödvikt utgör bulkfartyg 42,5 procent, tankfartyg 29,2 procent och containerfartyg 13,1 procent. Bland övriga fartygstyper som listas utgör färjor och passagerarfartyg den minsta kategorin med endast 0,3 procent av dödvikten, medan deras andel av värdet på världshandelsflottan är 11,4 procent.

The post Allt mer gods på världshaven appeared first on Sjöfartstidningen.

Avatar börjar trafikera Mälaren

$
0
0

Avatar Logistics inleder ett samarbete om sjötransporter och köper även ett fartyg. På sikt ska fartyget ersättas av ett nybyggt pråmfartyg. 

Avatar Logistics, som ägs av Erik Thun och holländska pråmrederiet VT Group, har länge letat samarbetspartners för att utveckla kust- och inlandssjöfarten. Nu har ett samarbete inletts med Sand & Grus AB Jehander om sjötransporter på Mälaren. Den första november tar man även över driften av företagets fartyg Jehander 1. 

– Det är fantastiskt roligt, det blir första trafiken som Avatar tar över, säger Johan Lantz, vd på Avatar Logistics till Sjöfartstidningen. 

Mälartrafik

Jehander, som ingår i HeidelbergCement-koncernen, transporterar årligen 300.000 ton ballast (berg- och grusmaterial) från företagets två grustäkter i Mälaren till tre betongfabriker i centrala Stockholm.

– Vårt mål är att utnyttja sjöfarten mer för våra transporter inom Mälaren. Fartygstransporter ökar hållbarheten och effektiviteten för både oss och samhället i stort. Avatar Logistics står för nytänkande och kompetens inom regionlogistiken, något som vi ser är mycket viktigt, säger Per Åström vd på Sand & Grus AB Jehander.

Börjar bli gammal

Jehander 1 lastar i Enhörna i Södertälje och i Löten på Munsön i Ekerö kommun och lossar i Hammarby, Värtan och Ulvsunda samt på ett mellanlager i Tyska Botten. Fartyget, som opereras dygnet runt måndag-fredag, har självlossare, är 75 meter långt, 8,5 meter brett och är byggt 1970. 

– Det är väl det närmaste ett pråmfartyg som man kan komma i Sverige. Men det börjar bli gammalt samtidigt som miljökraven blir allt tuffare i tätbebyggt område, säger Johan Lantz. 

El eller biogas

I köpet av Jehander 1 ingår därför en överenskommelse om att påbörja utvecklingen av ett nytt miljöanpassat och effektivt pråmfartyg, specialiserat för regionlogistiken.

– Det här nya kommer till skillnad från Jehander 1 att vara isklassat. I dag ligger fartyget på land under en period vintertid, men målet är att kunna köra året runt. När det gäller framdriften så tittar vi på el eller biogas, tanken är också att den nya pråmen ska kunna transportera annat gods än sten och grus, säger Johan Lantz. 

Holländsk kunskap

I utvecklandet av den nya fartygspråmen har Avatar förstås stor hjälp av ägarna som har lång erfarenhet av nybyggen. 

– Det gäller både Erik Thun och VT Group. Det sistnämnda rederiet har också stor kunskap och lång erfarenhet av att bygga just pråmar. Vi kommer att presentera en idé så snart som möjligt, målsättningen är att det nya fartyget ska vara i drift redan om ett par år. 

Ny samordnare

Avatar Logistics undersöker även ett samarbete med Preem om att köra en bränslepråm mellan Göteborg och Karlstad, en sträcka som man fått klartecken om att trafikera med pråm. 

– Där har det dock visat sig att man måste gå upp till Lysekil för att och hämta diesel. Och eftersom kuststräckan mellan Göteborg och Lysekil inte är IVV-klassat så får vi inte gå där med den tänkta pråmen. Men jag kommer att träffa Transportstyrelsen den 23 oktober och diskutera saken, säger Johan Lantz, som också gläds åt regeringens beslut att ge Trafikverket i uppdrag att utse och inrätta en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart.

– Det är jättebra att man har kommit fram till det, vi behöver en ingång, en koordinator för pråmfrågor, annars bollas man hela tiden runt. Vi vill ju att detta ska bli det femte trafikslaget med samma regelverk som nere i Europa. Och nu känns det faktiskt som att det händer saker. 

The post Avatar börjar trafikera Mälaren appeared first on Sjöfartstidningen.

Lyckad kryssningssäsong

$
0
0

För andra året i rad ökar antalet kryssningsanlöp och passagerare i Stockholms Hamnar.

På torsdag, den 18 oktober, avslutas årets kryssningssäsong i Stockholm när fartyget AidaMar lägger till vid Stadsgårdskajen. Samtidigt konstaterar Stockholms Hamnar att de för andra året i rad slagit nytt rekord i antalet kryssningsanlöp.

Totalt besökte 268 kryssningsfartyg hamnarna i Stockholm från april till oktober, det är fem fler än säsongen 2017. Totalt innebar det 619.000 passagerare att jämföra med 600.000 passagerare 2017.

Mest amerikanare och tyskar

– Stockholm är en väldigt populär destination och passagerarantalet är högre än någonsin. Majoriteten av besökarna är amerikanare och tyskar och den tredje största gruppen är engelsmän säger Stefan Scheja, kryssningsansvarig på Stockholms Hamnar.

Av de 268 fartygen som besökte hamnen var 67 av de så kallade turnaround-besök, alltså anlöp där passagerare inleder och/eller avslutar sin kryssning. Dessa anlöp innebär ofta ytterligare en natt i staden och gynnar därmed turistnäringen ytterligare.

– Kryssningsresenärerna betyder mycket för Stockholmsregionen och generar stora intäkter genom restaurangbesök, hotellövernattningar, shopping, museibesök med mera, säger Stefan Hansson, styrelseordförande Stockholms Hamnar.

Fakta internationell kryssningstrafik i Stockholms Hamnar

 

2018 (Beräknat antal)

2017

2016

2015

Kryssningsfartyg

268

263

230

247

Varav turnaround

67

73

57

53

Passagerare

619.000

600.000

490.000

530.000

The post Lyckad kryssningssäsong appeared first on Sjöfartstidningen.

Stena Bulk satsar på skrubbrar

$
0
0

Stena Bulk väljer att installera skrubbrar på 15 av sina fartyg. De nyckelfärdiga skrubbrarna köps in från kinesiska Bluesoul.

Stena Bulk har signerat ett avtal med kinesiska Shanghai Bluesoul Environment Technology om att installera skrubbrar på 15 fartyg i deras Suezmax- och IMOIIMAX-flottor. Bluesoul har ett samarbetsavtal med Stena-gruppen sedan drygt ett år.

– Genom att installera skrubbrar, kommer vi att vara väl rustade att möta 2020 års regelverk och vi är skyddade mot såväl prisvolatilitet som bränslebrist. Återbetalningstiden är i dag i förhållande till marknadsutvecklingen i teorin attraktiv och förefaller också i dag vara det i praktiken, även om det finns ett par parametrar som är fortsatt osäkra, säger Erik Hånell, CEO Stena Bulk, i ett pressmeddelande.

Hybridlösning

– Det finns dock möjligheter att redan i dag låsa in en del av osäkerheten, vilket kan locka för att få en säkrare investering. Vi är mycket nöjda med att kunna placera den här ordern hos Bluesoul, som har visat sig hålla mycket god kvalitet även jämfört med de mer välkända tillverkarna.

Bluesoul är det första kinesiska företaget som tilldelats utmärkelsen Lloyd’s Register Exhaust Gas Cleaning System Machinery General Design Appraisal. De skrubbrar som kommer installeras blir en så kallad open loop hybrid utrustad med vattenrening. En lösning som, enligt Stena Bulk, inte bara tar bort svavel utan dessutom partiklar från avgaserna.

The post Stena Bulk satsar på skrubbrar appeared first on Sjöfartstidningen.

Viewing all 6946 articles
Browse latest View live