Quantcast
Channel: Sjöfartstidningen
Viewing all 6944 articles
Browse latest View live

Kryssning förstör Santorinis luft

$
0
0

Luftföroreningarna på grekiska semesterön Santorini har nått extrema nivåer. Och det beror på kryssningstrafiken, enligt miljöexperter.

Brittiska tidningen the Telegraph rapporterar att en färsk mätning av luftkvaliteten på grekiska semesterparadiset Santorini visar nivåer av partiklar i luften som kan vara direkt hälsofarliga.

– Vi hittade koncentrationer av mer än 340.000 partiklar per kubikcentimeter. På en högtrafikerad gata hittar du mellan 20.000 och 30.000, säger dr Axel Friedrich till the Telegraph.

Vill ha svavelbegränsning

Dr Axel Friedrich och hans kollegor gjorde i dagarna mätningar under två dagar i följd. Han säger att luftföroreningarna på ön orsakas av sjöfartsindustrin i allmänhet och kryssningsindustrin i synnerhet. Omkring två miljoner turister besöker Santorini årligen, många av dem reser dit med kryssningsfartyg.

Deras forskning har stöd av två miljöorganisationer, the Hellenic Ornithological Society i Grekland och the Nature & Biodiversity Union (Nabu) i Tyskland. Båda organisationerna driver kravet på att Medelhavet ska vara ett Seca-område.

Hot mot hälsan

Enligt Nabu har luften i vissa kustområden i Östersjön och Nordsjön, som är Seca-områden, förbättrats med upp till 50 procent sedan svaveldirektivet trädde i kraft 2015, men fortfarande dör tusentals européer varje år på grund av utsläpp från sjöfart. IMO:s globala begränsning på högst 0,5 procent svavel i fartygsbränsle träder i kraft 1 januari 2020 och organisationen har i uttalanden sagt att de håller på att se över möjligheten att göra även Medelhavet till ett Seca-område.

Sönke Diesener, transport policy officer på Nabu säger om Santorini:

– Jag skulle inte åka dit. Det är ett hot mot din hälsa.

På EU-kommissionens hemsida kan du läsa mer om luftföroreningar i Europa och var de kommer ifrån.

The post Kryssning förstör Santorinis luft appeared first on Sjöfartstidningen.


Stena Freighter blir avfyrningsbas

$
0
0

Amazon-grundaren Jeff Bezos bolag Blue Origin har köpt Stena RoRos roro-fartyg Stena Freighter för avfyrning och landning av rymdraketer.

Tidigare i september rapporterade Sjöfartstidningen att Stena Freighter sålts, nu visar det sig att köparen är företaget Blue Origin, som grundats av Amazon-grundaren Jeff Bezos, enligt tidningen Tradewinds.

Plattform för rymdskepp

Blue Origin har letat efter ett lämpligt fartyg sedan mitten av 2017. Tanken är att Stena Freighter ska användas som avfyrnings- och landningsplattform för bemannade rymdfarkoster. Blue Origin vill i ett första skede erbjuda resor till ytterkanten av jordens atmosfär. Längre fram är målet att också skicka människor längre ut i rymden.

Anpassning på varv

Enligt bolaget var det från början tänkt att Stena Freighter skulle användas som enbart landningsplattform, men nu är syftet att även avfyra farkosterna från fartyget. När fartyget levereras till Blue Origin i slutet av 2018 går det direkt in på varv för anpassas till sina nya uppgifter.

The post Stena Freighter blir avfyrningsbas appeared first on Sjöfartstidningen.

Nytt försök till kollektivavtal

$
0
0

I dag onsdag förhandlar Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar åter om att skapa ett kollektivavtal.

En första förhandling med Sveriges Hamnar om att teckna centralt kollektivavtal hålls under onsdagen. Det är Hamnarbetarförbundet som begärt förhandlingen.

Förbundet skriver på sin hemsida att det huvudsakliga skälet till att de begär förhandling just nu är bristerna i arbetsmiljöarbetet som uppstått i flera hamnar efter att arbetsgivarna utestängde Hamnarbetarförbundet från förhandlingar och skyddsarbete i april 2018.

”Motivet för utestängningen sas vara att vi inte är kollektivavtalspart”, skriver Hamnarbetarförbundet.

Formalisera rutin

Enligt Hamnarbetarförbundets synsätt handlar skapandet av ett kollektivavtal att formalisera ett sedan länge existerande arbetssätt, där både Hamnarbetarförbundet och Transportarbetarförbundet har deltagit i lokala förhandlingar. och överenskommelser utifrån Hamn- och stuveriavtalet.

Förslag om tillägg

Inför mötet i dag har Hamnarbetarförbundet tagit fram ett avtalsförslag som är likalydande med det befintliga Hamn- och Stuveriavtalet, dessutom med förslag om tillägg gällande krav på riskanalyser, att rehabsansvar ska finnas även för behovsanställda samt att arbetsgivaren inte ska kunna hyra in personal om det finns egen uppsagd personal som har företrädesrätt till återanställning.

Rikstäckande kollektivavtal

Sveriges Hamnar bekräftar kort på sin hemsida att förhandlingar hålls i dag och påminner om att Hamnarbetarförbundet avvisade erbjudna kollektivavtal vid två tillfällen förra året, att de redan har ett kollektivavtal med Svenska Transportarbetareförbundet för samtliga hamnarbetare i Sverige och att det för Sveriges Hamnar är viktigast att försvara den svenska modellen med rikstäckande kollektivavtal och fredsplikt.

The post Nytt försök till kollektivavtal appeared first on Sjöfartstidningen.

Kom inte överens

$
0
0

Det blev inget centralt kollektivavtal mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet.

Parterna fick på onsdagseftermiddagen återigen lämna förhandlingslokalen utan någon överenskommelse. Hamnarbetarförbundet presenterade sitt avtalsförslag, som är likalydande med det rådande kollektivavtalet i containerterminalen mellan Sveriges Hamnar och Transportarbetarförbundet, bortsett från tre tillägg om bland annat krav på riskanalyser och rehabsansvar även för behovsanställda. 

Erbjöd ytterligare avtal

– De sade nej till vårt förslag. I slutet lade vi också fram ett rent likalydande avtal som transport har, men de sa nej till det också. De menade bland annat att det fanns risk att två likalydande avtal skulle kunna växa isär över tid, efter att avtalet gått ut 2020. De hänvisade i stället till ett hängavtal, men det har de gjort i åtta år och det är inte intressant för då blir vi underordnade transport, säger förbundsstyrelseledamot Erik Helgesson. 

Rikstäckande

Joakim Ärlund, vd för Sveriges Hamnar:

– Sveriges Hamnar värnar den svenska kollektivavtalsmodellen med rikstäckande kollektivavtal och fredsplikt. Eftersom Sveriges Hamnar redan har ett rikstäckande kollektivavtal med det största fackförbundet Transportarbetareförbundet kommer vi inte att teckna ett annat avtal med en annan facklig part, säger han i ett pressmeddelande. 

The post Kom inte överens appeared first on Sjöfartstidningen.

Sniffar svavel i Öresund

$
0
0

Efter testverksamhet är en sniffer på Öresundsbron nu i drift för att kontrollera att fartyg inte bryter mot reglerna om tillåten svavelhalt i bränslet.

Den installerade sniffern på Öresundsbron är en mätstation som kan ”sniffa” till sig avgaserna från fartyg och hjälper Transportstyrelsen att lättare hitta fartyg som bryter mot svavelreglerna.

Simon Posluk, enhetschef vid Transportstyrelsen, påpekar att bara för att sniffern indikerar en högre svavelhalt än regelverket tillåter är en överträdelse inte bevisad. 

– Det är en indikation som föranleder oss att handla, att gå ut och ta ett riktigt oljeprov. Vi kommer givetvis att följa upp erfarenheterna och se vad vi får för utfall av sniffern. Vi tror att det kan vara ett effektivt sätt att upptäcka fusk, säger han till Sjöfartstidningen.

Utvecklad av Chalmers

Mättekniken har utvecklats av Chalmers, som också levererar mätdata till Transportstyrelsen. Tekniken gör det lättare att upptäcka misstänkta fartyg på avstånd och därigenom få mer träffsäkra kontroller, jämfört med när provtagning sker ombord på fartygen i hamn.

– Metoden gör att vi enklare och snabbare kan hitta och vidta åtgärder mot den som bryter mot reglerna. Det innebär att vi får mer effektiva kontroller, säger Simon Posluk i ett pressmeddelande.

Färre prover

Tekniken bidrar till att Transportstyrelsen kan rikta arbetsinsatser mot de fartyg som misstänks ha för höga halter svavel i bränslet, vilket innebär att färre oljeprover behöver tas ombord på fartygen. Fjärrmätningarna blir ett stöd för att avgöra vilka fartyg som ska väljas ut för kontroll.

– Även om utsläppsreglerna för sjöfarten har skärpts, visar Transportstyrelsens kontroller och de mätningar som Chalmers utfört att fem till tio procent av fartygen fuskar. Det kommer att vara svårare att bryta mot reglerna nu, säger Simon Posluk.

Nya sanktionsavgifter

Sedan den 3 september gäller en ny sanktionsavgift för svavelöverträdelser. Fartyg som bryter mot reglerna får betala en miljösanktionsavgift. Avgiften tas ut även om överträdelsen inte skett med uppsåt eller av oaktsamhet. Beloppet kan uppgå till en miljon kronor. Hur stort bötesbeloppet blir beror på hur stor del svavel som släppts ut samt fartygets sammanlagda maskinstyrka.

The post Sniffar svavel i Öresund appeared first on Sjöfartstidningen.

Thun Tankers har tagit emot Thun Venern

$
0
0

Erik Thun Group har tagit leverans av sin senaste produkttanker Thun Venern, fartyg nummer tre i en serie av sex som ska levereras till rederierna inom Gothia Tanker Alliance.

Thun Venern överlämnades i dag, torsdag, till Erik Thun Group från det kinesiska varvet AVIC Dingheng Shipbuilding Ltd. Thun Venern är det tredje fartyget i en serie om sex fartyg som levereras till rederierna inom Gothia Tanker Alliance. De tidigare levererade fartygen är Furetanks Fure Vinga och Älvtanks Ramanda.

Blågult 

Liksom de tidigare tre fartygen får även Thun Venern svensk flagg och fartygets hemmahamn blir Lidköping, där Erik Thun AB har sitt huvudkontor. Fartygen i serien är designade av FKAB och är på 17.999 dwt. Fartygen är utrustade med dual-fuel-maskineri och kan operera på både konventionella drivmedel och LNG.

Thun Venern ägs av Erik Thun Group. Både tekniskt och kommersiellt management sköts av Furetank Chartering via Gothia Tanker Alliance.

Utan problem

Erik Thun AB meddelar att de med glädje konstaterar att leveransen av Thun Venern genomfördes utan problem vid varvet. Fartygen är utformade för att göra så litet avtryck på miljön som möjligt och utsläppen av koldioxid är nästan halverade jämfört med de flesta andra båtar i samma segment, skriver rederiet i en pressrelease.

Kan gå på biogas

Thun Venern är utrustad för att kunna drivas med flytande biogas. Att driva ett fartyg med gas eliminerar utsläppen av svaveloxider och minskar utsläppen av kväveoxider med upp till 85 procent. Naturgas minskar koldioxidutsläppen med cirka 20 procent, medan biogas eliminerar dem helt.

Thun Venern mäter 149,90 meter (l.o.a.) och har en dödvikt på nära 18.000 ton. Hon får isklass 1A och räknas till intermediate-segmentet.

The post Thun Tankers har tagit emot Thun Venern appeared first on Sjöfartstidningen.

Räddade 13 i sjönöd – hyllas av IMO

$
0
0

I samband med firandet av Världssjöfartens dag i Stockholm uppmärksammades Fredrik Krysén, befälhavare på Wallenius, för sin räddningsinsats då 13 personer räddades i Malackasundet. 

Temat för årets Världssjöfartens dag var IMO:s 70-årsdag. Därför fanns också Marina Angsell, internationell samordnare på Transportstyrelsen, på plats för att prata om IMO:s historia och framtid. Hon har själv varit svensk representant i IMO de senaste tio åren, och nyligen valdes hon till ordförande för the Facilitation Committee, FAL, som är en av IMO:s fem huvudkommittéer.  

Sex timmar i vattnet

Övriga talare var Göran Söderdahl på Wallenius Marine och Helen Ågren på utrikesdepartementet. Årets IMO Award for Exceptional Bravery at Sea delades ut till Fredrik Krysén som på sin väg till Singapore med bilfartyget Undine förra året såg till att 13 nödställda personer, under svåra väderförhållanden, räddades efter ett skeppsbrott. Fredrik Krysén och manskapet ombord på bilfartyget Undine upptäckte de nödställda i Malackasundet. På det kapsejsade fartyget, ett mindre containerfartyg, fanns 15 personer ombord. 

– Efter att vi plockat upp de 13 personerna fortsatte vi att leta efter de båda saknade, som var kaptenen och kocken. Men vi hittade dem inte. Men vi lyckades rädda 13 fäder och försörjare, vilket var stort. 

Medmänsklighet

Fredrik Krysén och de ombordanställda på Undine har även prisats av andra organisationer. Förklaringen till uppmärksamheten tror han beror på medmänsklighet. 

– När vi kom fram till platsen hade personerna legat i vattnet i sex timmar. Detta är en väldigt trafikerad led och jag kan tänka mig att säkert 50 fartyg hade passerat området innan vi kom. Ändå hade ingen plockat upp dem, vilket vi förstås tycker är konstigt. Det handlar ju bara om medmänsklighet.  

Stärker Sverige

Priset delades ut av Mattias Landgren, statssekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth. 

– Det är sådana här handlingar som stärker Sverige som sjöfartsnation ytterligare, sade han. 

Världssjöfartens dag firades i Sjöfartshuset i Gamla stan och bakom arrangemanget stod Maritimt Forum i samarbete med Transportstyrelsen, Näringsdepartementet, Svensk Sjöfart och Sjöräddningssällskapet. 

The post Räddade 13 i sjönöd – hyllas av IMO appeared first on Sjöfartstidningen.

Sirius flaggar in hela flottan

$
0
0

Donsörederiet Sirius väljer att flagga in hela flottan till Sverige. Enligt rederiet är den svenska flaggan nu redo och erbjuder liknande villkor som övriga EU.

– Vi är ett svensk rederi med svensk management och svenskt ägande. Och målet har alltid varit att ta tillbaka flottan. När vi väl tog beslutet gick det snabbt, säger Jonas Backman vd på Sirius Shipping, till Sjöfartstidningen.

Det första fartyget att flaggas in blev Nimbus som hissade den svenska flaggan vid en ceremoni i Göteborgs hamn under fredagen. Om lite drygt två månader, i mitten av december, kommer resterande tio fartyg också att ha svensk flagg.

Jämförbar med övriga EU

– Vi anser att den svenska flaggan till slut har kommit tillräckligt långt för att vi skulle kunna fatta beslutet. Vi har nu ett kostnadsläge som är jämförbart med övriga EU, säger Jonas Backman, som också betonar det symboliska värdet att att flagga svenskt.

– Vi sympatiserar med det svenska sjöfartsklustret och vill vara en del av det på riktigt.

Processen och tankarna kring att flagga in har pågått under många år samtidigt som steg har tagits för att successivt stärka den svenska flaggans konkurrenskraft. Det har lett fram till att Sirius till slut kunde fatta beslutet om att flytta hela flottan till svensk flagg.

”Bäddar gott för framtiden”

– Vi har fått ett fantastiskt mottagande av alla inblandade parter i samband med inflaggningen. Transportstyrelsen har varit väldigt tillmötesgående och stöttat oss i arbetet.

Jonas Backman nämner också att de fått stöd från det svenska registret och fackförbunden.

– Det finns en anda inom hela branschen just nu som bäddar gott för framtiden för det svenska shippingklustret.

The post Sirius flaggar in hela flottan appeared first on Sjöfartstidningen.


Länspumpen tog hem litteraturpris

$
0
0

Stiftelsen Sveriges Sjömanshus litteraturpris delades på Bokmässan ut till Eric Hallberg, Nils Sjökvist och Göran Sändare för deras skildring av de svenska skol- och elevfartygens historia. 

Stiftelsens ordförande Christer Themnér lämnade på fredagskvällen över prischecken på 21.000 kronor till Länspumpens redaktion. Tidskriftens nummer 4, 2017, är på drygt hundra sidor och behandlar skol- och elevfartygens historia.

– Dessa herrar står bakom ett temanummer av tidskriften Länspumpen som avhandlar en företeelse inom svensk sjöfart som är märkligt oskriven, nämligen användandet av skol- och elevfartyg i den svenska handelsflottan, det är en epok som kulminerade under 1950-talet och 1960-talet, sa Christer Themnér vid prisutdelningen.

Båtologkomplement

Göran Sändare, en av de tre pristagarna tillika del av redaktionen på Länspumpen, berättade i sjöfartsmontern på Bokmässan om Klubb Maritim, en förening för ”nördar, båtologer och båtintresserade” och hur några i föreningen på 1970-talet skapade ett komplement till föreningens tidning Båtologen, nämligen Länspumpen. Det var 1973 som Krister Bång, tidigare mångårig medarbetare på Sjöfartstidningen, började stencilera Länspumpen, som senare blev en fristående sjöfartshistorisk tidskrift. I höstas gavs temanumret om skol- och elevfartyg ut.

Från 1800-tal till Atlantic Cartier

Ur motiveringen till priset:

”Fartygsnamn som Stureholm/Travancore, G.D. Kennedy, Sarek, Paraguay och Wasaborg väcker minnen hos många sjömän i mogen ålder. Namnen bars av några av de skol- och elevfartyg som var vanliga under 1950- och 1960-talen. Skol- och elevfartygens framväxt var sprungen ur en skriande brist på behörigt sjöbefäl i den växande svenska handelsflottan efter andra världskriget.

Så gott som alla större rederier laborerade med olika lösningar, inbegripet specialinrättade fartyg för ändamålet. Ändå har den spännande berättelsen om skol- och elevfartygsepoken varit märkligt oskriven. Det är nu avhjälpt, tack vare tre båtologer som ingår i den sjöfartshistoriska tidskriften Länspumpens redaktion. Länspumpen nummer fyra år 2017 har fått formen av en drygt hundrasidig skrift på just temat skol- och elevfartyg.

Det rör sig om en bred för att inte säga heltäckande exposé över denna epok inom den svenska handelssjöfartens historia. Trion består av initiativtagaren Eric Hallberg, rederiinspektören och före detta maskinbefälet Nils Sjökvist, samt före detta telegrafisten Göran Sändare. Deras historik, som varvas med kärnfulla minnen från före detta befälselever på de berörda fartygen, täcker inte enbart 1950- och 1960-talets epok. Den ger även en ovärderlig tillbakablick på Rydbergska Stiftelsens och andra seglande elevfartyg under slutet av 1800-talet och 1900-talets första decennier. Ett avslutande avsnitt skildrar ett sentida utbildningsprojekt ombord i ACL:s containerfartyg Atlantic Cartier åren 2007 till 2009.

Stiftelsen Sveriges Sjömanshus, som är djupt engagerad i sjömans- och sjöbefälsutbildning, vill visa sin stora uppskattning över denna kulturgärning genom att tilldela Eric Hallberg, Nils Sjökvist och Göran Sändare 2018 års litteraturpris.”

The post Länspumpen tog hem litteraturpris appeared first on Sjöfartstidningen.

Kantringen kom som en överraskning

$
0
0

Haveriutredningen om lotsbåtsolyckan på Finska viken i december i fjol fastslår att lotsbåten oväntat förlorade sin stabilitet i det svåra vågsystem som på grund av sjögång uppstod i kölvattnet av ett tankfartyg.

Det statliga finländska lotsbolaget Finnpilots snabbgående lotsbåt L-242 av typen Kewatec Pilot 1500 kantrade precis innan lotsen skulle lämna tankfartyget Sten Nordic cirka tio nautiska mil söder om lotsstationen på Emsalö utanför oljehamnen Sköldvik i Finland den 8 december 2017. I olyckan omkom de två personer som utgjorde lotsbåtens besättning.

Lotsbåten följde efter Sten Nordic tills det var dags att lämna lots. Fartyget hade lämnat oljehamnen i Sköldvik och vindstyrkan var mellan 10 och 12 meter per sekund från omkring sydsydväst. Fartyget styrde på en kurs som var nästan rakt mot vindriktningen med cirka elva knops fart. Den signifikanta våghöjden uppges till drygt två meter.

Girade babord

Innan lotsen skulle lämnas girade Sten Nordic babord för att lämna lotsen på babords sida i lä. Sjögången började gradvis komma in mot styrbords sida.

Lotsbåten var nu mellan 20 och 50 meter akter om Sten Nordic och avsikten var att gira babord och komma i lä av fartyget för att ta ombord lotsen. Under giren bildades krabb och hög sjö akter om Sten Nordic när vågorna träffade tankfartygets skrov och tillsammans med strömningar från propeller och roder skapade detta svåra förhållanden för lotsbåten. Efter att ha krängt några gånger kantrade den klockan 16.56 och blev liggande på babords sida mellan 20 och 30 meter från Sten Nordics akter. Drygt tio minuter senare kantrade lotsbåten helt men blev flytande med botten upp. Båten sjönk senare på kvällen efter ett misslyckat försök att vända båten.

Borde ha klarat förhållandena

Lotsbåten L-242 borde i enlighet med planeringsklass B ha kunnat operera i sjögång, där den signifikanta våghöjden är fyra meter och vindhastigheten 21 m/s. I utredningen framkom att L-242 tillfälligt kan förlora hela 70 procent av sin stabilitet i kraftig sjögång, varvid en plötslig och kraftig extern påverkan kan leda till kantring. Den externa lasten kan bero på roderrörelser eller en kraftig vindby. Dessa faktorer hade inte identifierats i samband med planeringen, tillverkningen eller användningen av båten. Utifrån utredningen finns det också skäl att anta att besättningen på lotsbåten L-242 inte hade orsak att misstänka att båten skulle kantra. Lotsbåtar har allmänt ansetts vara säkra i alla förhållanden och självrätande, och därför var det en överraskning att lotsbåten L-242 kantrade.

Roder dikt babord

Den krabba sjön försämrade stabiliteten dramatiskt och efter olyckan låg lotsbåtens roder dikt babord. Det är inte klarlagt exakt när denna manöver utfördes, men sannolikt har föraren girat kraftigt babord för att slippa den krabba sjön akter om Sten Nordic och komma upp i lä av fartyget på dess babords sida. De höga och branta vågorna har försämrat stabiliteten och kraften från rodret har enligt utredningen spelat en viktig roll i olyckan.

Kunde inte ta sig ut 

Haveriutredningen fastslår att lotsbåtar allmänt antas vara självrätande och säkra i alla förhållanden, varför kantringen antagligen kom totalt oväntat för besättningen. De hittades döda i förarhytten iklädda överlevnadsdräkter när dykare undersökte den sjunkna båten. Det fanns ingen nödutgång och olyckan visade att det i praktiken var omöjligt att ta sig ut ur hytten efter att båten hade kantrat. 

Rekommendationer

Olycksutredningscentralen kommer med olika säkerhetsrekommendationer för att förebygga motsvarande olyckor och för att förbättra lotsbåtarnas och lotsbranschens säkerhet.

Bland annat rekommenderar Olycksutredningscentralen att Trafiksäkerhetsverket utfärdar regler för yrkesbåtar som beaktar de särskilda kraven relaterade till yrkesbåtars varierande användningssyften och förhållanden. Det finns inga klara myndighetskrav på yrkesbåtar i Finland, vilket har lett till tolkning och tillämpning av flera regler. Risken är att särskilda krav på yrkesbåtar som används i olika syften och förhållanden inte i tillräcklig grad beaktas vid tillverkningen eller säker drift av sådana båtar.

Egna utredningar

Finnpilot meddelar att de åtgärdsrekommendationer som lyfts fram i rapporten också har identifierats i Finnpilots egna utredningar. Största delen av rekommendationerna har redan tillämpats under år 2018. Till exempel har evakueringsrutterna förbättrats i alla båtar av samma typ som olycksbåten.

Vidare uppges att Finnpilot i analysen av olyckan har samarbetat intensivt med motsvarande instanser i Sverige och Norge. Den information som olycksutredningen gett kommer Finnpilot att dela med sig av i vidare kretsar, också till internationella aktörer inom sjöfarten. 

The post Kantringen kom som en överraskning appeared first on Sjöfartstidningen.

Stor godsökning i hamnarna

$
0
0

Godshanteringen i de svenska hamnarna ökade med närmare åtta procent under årets andra kvartal, enligt Trafikanalys senaste rapport. 

Totalt mellan april och juni i år lade 20.873 fartyg till i svenska hamnar, dessa hade en sammanlagd bruttodräktighet på drygt 322 miljoner ton. Att jämföra med motsvarande period förra året då 20.125 fartyg ankom svenska hamnar med en total bruttodräktighet på drygt 308 miljoner ton. 

Export och import

Totalt hanterades cirka 46,4 miljoner ton gods det andra kvartalet, att jämföra med förra årets 43,1 miljoner ton. Det betyder att godshanteringen för perioden ökade med hela 7,7 procent. Den hanterade godsvolymen för utrikestrafiken uppgick till cirka 39,9 miljoner ton, jämfört med förra årets 37,5 miljoner ton. Cirka 22,8 miljoner ton gods importerades och 17,1 miljoner exporterades.

Fler inrikestransporter

För inrikestrafiken var ökningen av godshanteringen procentuellt sett betydligt högre; under årets andra kvartal hanterades cirka 6,6 miljoner ton gods inrikes, jämfört med förra årets cirka 5,5 miljoner ton, en ökning på drygt 18 procent. 

Järnvägsvagnarna ökar

Ökningen är ganska jämt fördelad bland alla godsslag, men den procentuella ökningen (19 procent) rapporteras vara högst när det gäller lasttypen "Annan last", det vill säga skogsprodukter, järn och stålprodukter samt små containrar. Noteras kan att även godset på järnvägsvagnarna ökar, från förra årets 244.000 ton till årets 290.000 ton. Flytande bulk är det största godsslaget i ton räknat och under perioden transporterades 16,4 miljoner ton flytande bulk, vilket är en ökning med 6,5 procent jämfört med andra kvartalet förra året. 

Passagerartrafik

För passagerartrafiken märks dock inte samma ökning. Antalet inresta passagerare från andra länder ökade endast marginellt under perioden, från förra årets 3.564 miljoner till årets 3.572 miljoner passagerare. Här är det besökarna från Danmark, Norge och Tyskland som har blivit färre under året.

Färre till Gotland

Inrikestrafiken minskar för perioden april till juni, från förra årets 565.000 passagerare till årets 449.000 passagerare. Minskningen märks framför allt på rutten mellan Visby-Nynäshamn som 272.000 passagerare reste under perioden förra året och 159.000 mellan april och juni i år.

The post Stor godsökning i hamnarna appeared first on Sjöfartstidningen.

Ystad Hamn kan få EU-pengar

$
0
0

Utbyggnaden av Ystad hamn föreslås delvis bekostas med pengar från Fonden för ett sammanlänkat Europa. 

Utbyggnaden av hamnen i Ystad, som bland annat innefattar två nya färjelägen för linjen Ystad-Swinoujscie, är ett av tre svenska projekt som föreslås få medfinansiering från fonden, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Kommissionen

Den 27 september tog medlemsländerna i transportkommittén för Fonden till ett sammanlänkat Europa ställning till kommissionens förslag om fördelning av pengarna. Därefter tas det formella beslutet av kommissionen efter att EU parlamentet har haft rätt att tycka till, enligt regeringens pressmeddelande. 

Förbättrad konkurrenskraft

Fonden för ett sammanlänkat Europa (Connecting Europe Facility, CEF) syftar till att åtgärda brister, främst vad gäller de gränsöverskridande delarna, inom de europeiska transport-, energi- och telekomnäten. Fonden ska bidra till förbättrad konkurrenskraft inom EU liksom till ekonomisk, social och territoriell sammanhållning.

The post Ystad Hamn kan få EU-pengar appeared first on Sjöfartstidningen.

Svensk Sjöfart: ”Fantastiskt goda nyheter”

$
0
0

Sirius beslut att flagga in hela sin flotta visar att utvecklingen för den svenska sjöfartsbranschen är på väg åt rätt håll, menar Svensk Sjöfart.

– Det är fantastiskt goda nyheter, säger Rikard Engström, vd på Svensk Sjöfart, till Sjöfartstidningen, med anledning av att donsörederiet Sirius beslutat om att sätta svensk flagg på hela sin flotta.

Processen inleddes i fredags med att Nimbus fick svensk flagg och de kommande två månaderna kommer resterande tio fartyg få svensk flagg.

– Det här visar att sjöfarten har haft rätt när vi sagt att förutsättningarna för att bedriva sjöfart med svensk flagg inte varit tillräckligt bra. Vi har sagt att när villkoren förändras och förbättras kommer den svenska flottan växa. Det är detta vi nu ser hända.

Nästa steg

Rikard Engström hoppas att Sirius beslut ska smitta av sig på andra företag i branschen, men ser också att beslutet är viktigt ur en politisk synvinkel. Det visar att om den politiska viljan att uppfylla de politiska målen finns så kan rederier flagga hem.

– Totalt sett är det fortfarande för få fartyg i den svenska flaggan. Men det här visar att vi kan och vill.

– Samtidigt tänker jag förstås på nästa steg. Till exempel vad som kan hända om tonnageskatten blir mer inkluderande. Vilka rederier kan då komma att välja den svenska flaggan? Men visst är Sirius besked underbara nyheter!

The post Svensk Sjöfart: ”Fantastiskt goda nyheter” appeared first on Sjöfartstidningen.

Studie: Samarbete ökar närsjöfarten

$
0
0

En ny studie visar att samarbete och innovativa system kan leda till mer närsjöfart och ökad intermodalitet. I rapporten har man studerat samarbetet mellan Stora Enso och Svenska Orient Linien, SOL. 

Bakom studien står Johan Woxenius, Zeeshan Raza och Lighthouse postdoktor Anastasia Christodoulou, alla verksamma vid Handelshögskolan i Göteborg.

Eget system

Cirka 90 procent av skogsindustrikoncernen Stora Ensos transporter sker med sjöfart. Bolaget använder sitt egenutvecklade system baserat på lastenheten SECU, (Stora Enso Cargo Unit) som kan liknas vid en standard 40-fots container men i större dimensioner och som kan lasta 80 ton, vilket gör att transport- och lagerkostnader blir lägre.

Flexibelt

Sedan 2015 samarbetar industrikoncernen med SOL om såväl att operera fartyg som med att sälja ledigt fraktutrymme till externa kunder. För sträckan Göteborg – Zebrügge är nyttjandegraden 95 procent i båda riktningarna, enligt pressmeddelandet från Lighthouse. Detta beroende på den stora flexibiliteten och att lastplanen kan fastställas så sent som en halvtimma före avgång. 

Egna transportnät

Forskarna skriver i studien att rederier och befraktare har mycket att vinna på samarbete och delad planering med andra aktörer i transportkedjan. "Intermodal integration mellan olika trafikslag eller strategiskt samarbete mellan varuägare, rederier och speditörer kan öka effektiviteten, minska ledtider, utsläpp och kostnader och generera intäkter för alla medverkande parter. Stora befraktare, särskilt inom skogsindustrin, kan vinna på att ompröva sina logistik- och förvaltningsstrategier och dra nytta av att bygga sitt eget unika transportnät liknande Stora Ensos modell" konstaterar de. 

Lägre hamnavgifter

Enligt studien ses hamnkostnaderna som ett av de största hindren för att utveckla roro-sjöfarten i den intermodala transportkedjan. För Stora Enso står hamn- och hanteringsavgifter för nästan 60 procent av de totala transportkostnaderna. Författarna menar därför att lägre avgifter skulle leda till att intermodala roro-tjänster blir mer konkurrenskraftiga gentemot transporter på enbart väg. För att uppmuntra intermodala transporter bör alla intressenter också frångå slentrianmässigt beteende, eftersom miljömässig hållbarhet inte endast handlar om teknologisk förändring utan även om beteendeförändring.  

Befraktarnas behov

Studien presenterades nyligen vid en konferens i Mombasa, Kenya, då författarna också föreslog att beslutfattare, för att nå en bättre integration av närsjöfart i intermodala transportkedjor, "bör utarbeta en politik som tar hänsyn till befraktarnas behov och att politiken uppmuntrar till innovationer inom sektorn eftersom innovationer kan leda till att minska onödiga kostnader."

Ta del av hela studien här

The post Studie: Samarbete ökar närsjöfarten appeared first on Sjöfartstidningen.

LNG-premiär i Oxelösund

$
0
0

I dag, onsdag, anländer det första LNG-drivna fartyget någonsin till hamnen i Oxelösund. Det är ESL Shippings nya fartyg Haaga som gör premiäranlöpet.

Det finska rederiet ESL Shipping tog leverans av sitt fartyg Haaga i slutet av sommaren. Efter last i Japan och en färd genom Nordostpassagen blir Oxelösunds hamn det första anlöpet i Europa för det moderna bulkfartyget.

EU-projekt

Haaga kommer gå i trafik för SSAB med råvaror mellan Luleå–Brahestad–Oxelösund. Både ESL Shipping och Oxelösunds hamn är delaktiga i det delvis EU finansierade projektet Bothnia Bulk, ett projekt som syftar till att uppgradera den industriella sjötrafikens miljöprestanda mellan Luleå, Brahestad och Oxelösund. Det övergripande målet med projektet är att öka sjöfartens miljöprestanda, minska sjöfartens utsläpp och logistikkostnader samt att säkerställa tillgänglighet året om.

– Vi välkomnar den nya generationens fartyg, inte minst dess minskade emissioner, säger Douglas Heilborn, vd på Oxelösunds Hamn, i ett pressmeddelande.

Ökad efterfrågan

– Det är positivt för miljön i stort och för Oxelösunds närmiljö. Sjöfarten efterfrågar i ökad grad LNG som bränsle. Byggnationen av en LNG-terminal i Oxelösund kommer att möjliggöra bunkring av LNG förutom att SSAB kan använda bränslet i sina processer.

Fartyget Haaga är 160 meter långt och på 25.600 dwt och drivs av LNG. Fartyget kommer om cirka en månad att få sällskap av systerfartyget Viiki. Båda fartygen kommer regelbundet att synas i Oxelösund. Bunkring av LNG bränsle kommer till en början att ske med lastbil.

The post LNG-premiär i Oxelösund appeared first on Sjöfartstidningen.


Maskinhaveri på Regina Seaways

$
0
0

DFDS meddelar att ropax-färjan Regina Seaways råkade ut för ett maskinhaveri på Östersjön på resa från Kiel till Klaipeda.

Enligt DFDS ledde maskinhaveriet till rökutveckling och maskinrummets brandsläckningssystem utlöstes. Inga personer skadades. Ombord på den litauiskflaggade Regina Seaways finns 294 passagerare och 41 besättningsmedlemmar. Rederiet uppger vidare att fartyget nu är under gång för egen maskin och beräknas anlända till Klaipeda mellan klockan 22 och 23 lokal tid.

Fartyget har två huvudmaskiner om 12.000 kW vardera och är byggt 2010. 

Ingen evakuering

Haveriet inträffade omkring klockan 13 i dag, tisdag, då färjan var 87 nautiska mil sydost om Gotlands södra udde. Besättningen samlade passagerarna på mönstringsstationerna i fall en evakuering skulle bli nödvändig. En evakuering blev inte aktuell eftersom ingen värmeutveckling kunde registreras i maskinrummet.

Sjöfartsverket uppger att sjö- och flygräddningscentralen varit i kontakt med sjöräddningscentralen i Klaipeda och fick information om att situationen ombord var under kontroll. Sjö- och flygräddningscentralen erbjöd att bistå med svenska sjöräddningsresurser om behov skulle uppstå.

The post Maskinhaveri på Regina Seaways appeared first on Sjöfartstidningen.

Estnisk beställning av LNG-bunkerfartyg

$
0
0

Det estniska energibolaget Eesti Gaas beställer ett LNG-bunkerfartyg som ska operera i nordöstra Östersjön.

Eesti Gaas har placerat en order vid Damen Group på ett 99,8 meter långt bunkerfartyg för LNG som får 6.000 kubikmeters kapacitet. Nybygget kommer att serva det ökande antalet LNG-drivna fartyg i nordöstra Östersjön samt landbaserade kunder. Leveransen är planerad till september 2020.

– Fartyget kommer att lasta LNG i Östersjöområdets terminaler och distribuera den i samma område. Fartyget kommer att ha sitt huvudsakliga verksamhetsområde i Finska viken, där man har ett tydligt behov av att övergå till energiförsörjning med ren energi, kommenterar Ain Hanschmidt, styrelseordförande i Eesti Gaas, i ett pressmeddelande.

Management i Tallink

Eesti Gaas kommer att operera nybygget genom ett långt befraktningsavtal med sitt moderbolag Infortar AS som blir fartygets ägare. Teknisk management sköts av Tallink Grupp. Infortar AS är även den största aktieägaren i AS Tallink Grupp.

– Vi är glada över att Tallink Grupps banbrytande steg i valet av LNG som bränsle för bolagets senaste fartyg Megastar för ett par år sedan, har lett till att Eesti Gaas har fattat det viktiga beslutet om att beställa ett nytt bunkerfartyg som kommer att gynna samtliga framtida LNG-fartyg i denna region. Jag är övertygad om att vår erfarenhet från vårt eget LNG-drivna fartyg och vår breda kunskap kring fartygsbyggande gör det möjligt för oss att ge värdefull input i konstruktionsprocessen av det nya fartyget, kommenterar Tarvi-Carlos Tuulik, Head of Ship Management på Tallink Grupp AS.

"Värdefull resurs"

– Alltsedan år 2016 har Eesti Gaas utökat sin LNG-transport- och bunkringskapacitet genom att ingå ett långfristigt LNG-bunkerkontrakt med Tallink, vars erfarenhet av LNG från de senaste åren och deras tekniska expertis har varit en oerhört värdefull resurs för utvecklingen av det tekniska konceptet för det nya bunkringsfartyget. I dag är vi den största LNG-bunkringstjänsteleverantören i området och har en nyckelroll när det gäller främjandet av LNG som rent marint bränsle, säger Margus Kaasik, ledamot i Eesti Gaas styrelse.

Medfinansiering från EU

Eesti Gaas uppger att nybygget främjar byggnation och användning av nya LNG-drivna fartyg i Östersjöområdet. Bunkerfartyget får tvåbränslemotorer och byggs till finsk/svensk isklass 1A. Tankarna och deras rörsystem placeras delvis på däck, vilket säkerställer lätt tillgänglighet och lätta uppgraderingsmöjligheter i takt med att LNG-konsumentmarknaden utvecklas.

Nybygget uppges utgöra en viktig del av den nya mobila LNG-infrastrukturen i Finska viken och Östersjön. Projektet medfinansieras av EU genom FSE Transportprogrammet.

The post Estnisk beställning av LNG-bunkerfartyg appeared first on Sjöfartstidningen.

Testar nya laddstationer för eldrift

$
0
0

Färjerederiet fortsätter sin satsning på eldrivna fartyg, just nu förbereds tester av mekaniken i nya laddstationer på Ljusteröleden.

Färjerederiet har valt att snabba på utvecklingen av de landanslutna laddstationerna. Just nu pågår förberedelser för byggstart vid Ljusteröleden i Österåkers kommun, norr om Stockholm, där tester av stationerna kommer att genomföras.

Tellus

Dessa tester kommer i ett första steg att bidra till rätt val av lösning för laddning av Tellus, rederiets första frigående laddhybridfärja, som kommer att börja trafikera Gullmarsleden, mellan Lysekil och Uddevalla, till sommaren. 

– Snart kommer Sveriges fossilfria flotta att behöva teknik som knappt ens finns på ritbordet. Vi måste ligga i absolut framkant miljötekniskt sett. Dessutom behöver vi prova alternativ för att också kunna uppfylla kraven på färjornas driftsäkerhet, säger rederichef Erik Froste i ett pressmeddelande.

Utmaningen

Enligt Färjerederiet är batteridrift det rimligaste alternativet för att lagra energi ombord på rederiets frigående vägfärjor. Utmaningen, enligt rederiet, ligger i att få till en snabb och smidig laddning från elnätet i land och till färjan till sjöss. Erik Froste anser att tekniken är mogen och fungerande vad gäller montering av batterier och elmotorer på en färja.

– Att bygga en transformatorstation och dra fram en nätkabel till färjeläget är inte heller så komplicerat. Det som vi har identifierat som det svåra är att ladda färjorna. Varje sekund som den laddas är viktig. Det är alltså inte laddströmmen, bara mekaniken som inte funkar, säger han till Sjöfartstidningen.

Testar mekaniken

Erik Froste upplyser att det nu handlar om att testa själva mekaniken. Någon ström kommer därför inte att finnas i testanläggningen.

– Vad vi testar nu på Ljusteröleden med två olika aktörer är mekaniken. Vi ställer dit laddanläggningar som bara ska bevisa att de faktiskt klarar att koppla på laddningskontakterna ombord från de iland 96 gånger om dagen och göra det även i vinterförhållanden och höststormar.

Nosladdning

Färjerederiet har följt med vad som händer i både Norge och Finland vad gäller batteridrivna vägfärjor. 

– Vi vill inte ladda från sidan som man gör på färjor i Norge och Finland. Vi vill ladda från nosladdning framifrån. Vi vill få fram en teknik till ett lågt pris som sedan andra kan kopiera och använda på sina passagerarbåtar. Därför utvecklar vi en ny teknik med nosladdning i stället för sidoladdning, förklarar Erik Froste.

Nya färjor

Färjerederiets målsättning är att fram till 2045 bygga 25 nya färjor och att anpassa nuvarande flotta efter olika typer av fossilfria bränslen. Gammal teknik ska fasas ut och frigående färjeleder ska konverteras till elektrisk lindrift där det är möjligt.

The post Testar nya laddstationer för eldrift appeared first on Sjöfartstidningen.

ShoreLink utbildar hamnarbetare

$
0
0

ShoreLink startar skräddarsydd utbildning för hamnarbetare i Luleå och Piteå för att säkra kompetent personal när deras verksamhet växer. 

Piteåbaserade logistikföretaget ShoreLink, som bildades 2013 genom sammanslagning av bland andra Bottenvikens Stuveri och Bay of Bothnia, startar skräddarsydd utbildning för hamnarbetare i Piteå och Luleå för hamnarbetare i samarbete med Yrkesakademien och Arbetsförmedlingen. Totalt kommer 40 personer att erbjudas plats i utbildningen, hälften till respektive ort.

Konkurrens om arbetskraften

– Vår verksamhet växer och vi vill säkerställa att vi har tillgång till kompetent personal. Det i kombination med en stor konkurrens om arbetskraften inom transportsektorn och att det inte finns färdigutbildade hamnarbetare på arbetsmarknaden gör att vi startar den här utbildningen, säger ShoreLinks vd Susanne Jangdal i ett pressmeddelande.

Önskar många tjejer

ShoreLinks verksamhet växer i både Piteå och Luleå, där bland annat vindkraften i Piteå är stor bidragande orsak. 2019 års vindkraftsprojekt kommer troligen redan i februari och då beräknas den första utbildningsomgången vara genomförd.

– Vi hoppas att det är många tjejer som tar tillfället i akt och vill utbilda sig. Det är viktigt att vi får fler kvinnor som arbetar hos oss, eftersom branschen traditionellt sett är mycket mansdominerad.

Arbetsplatsförlagd utbildning

Innan platserna på utbildningen tillsätts ges informationstillfällen via Arbetsförmedlingen, 16 oktober i Piteå och 28 november i Luleå. Då finns representanter från ShoreLink på plats för att träffa alla intresserade. Själva utbildningen är tolv veckor och flera moment är arbetsplatsförlagd till ShoreLinks verksamhet i Victoriahamnen och på Haraholmen.

The post ShoreLink utbildar hamnarbetare appeared first on Sjöfartstidningen.

”Fantastiska” månader i Stockholm

$
0
0

Årets första åtta månader har visat på kraftiga uppgångar på godstransporterna från och till Stockholms Hamnar. Till exempel ökade gods till Polen med 60 procent.

De första åtta månaderna 2018 har varit ”fantastiska”, skriver Stockholms Hamnar i ett pressmeddelande. Roro-godset till och från hamnarna ökade fem procent under årets första åtta månader, jämfört med motsvarande period 2017. Ökningarna var störst i hamnarna utanför Stockholms city. Något som hamnen menar är logiskt då deras strategi är att koncentrera gods till ytterhamnarna och passagerarna till kajerna i Stockholms stadskärna.

– Förklaringen till godsökningen är den fortsatt starka konjunkturen och att godset i allt högre grad transporteras med fartyg istället för med lastbil på väg, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef i Stockholms Hamnar.

Kraftig ökning mot Polen

I Kapellskärs hamn ökade godsmängden med sju procent och i Nynäshamn var ökningen hela 15 procent, jämfört med föregående år. En siffra som sticker ut är godset från Nynäshamn till Polen – det godset ökade med hela 60 procent under årets första åtta månader.

– Vi ser en kraftig tillväxt vilket gynnar hela Stockholmsregionen, och den nya godshamnen Stockholm Norvik Hamn, som vi bygger strax söder om Stockholm är mycket efterlängtad. I Stockholm Norvik beräknas containerterminalen vara i drift i maj 2020 och roro-terminalen öppnar i september samma år, säger Stefan Hansson, styrelseordförande Stockholms Hamn.

The post ”Fantastiska” månader i Stockholm appeared first on Sjöfartstidningen.

Viewing all 6944 articles
Browse latest View live