Quantcast
Channel: Sjöfartstidningen
Viewing all 6898 articles
Browse latest View live

Hallå där, Christopher Anderberg!

$
0
0

Hallå där, Christopher Anderberg – organisatör för ett seminarium om arktisk sjöfart som arrangeras på Chalmers i Göteborg under torsdagen.

Berätta – vad handlar seminariet mer specifikt om?

–  Fokus ligger på den arktiska sjöfarten sett ur ett hållbarhetsperspektiv, hur synen är på möjligheten att bedriva en hållbar sjöfart i Arktis. Det finns ju ett stort intresse för arktisk shipping, samtidigt som det inte varit så mycket debatt om det här tidigare. Nu hoppas vi att detta seminarium blir en början som vi sedan kan jobba vidare på. 

Vilka föreläsare kommer? 

– Vi har fem föreläsare från olika delar av branschen. Bland annat kommer Turid Stemre från norska Sjöfartsdirektoret att berätta om hur arbetet går med Polarkoden (IMO:s kommande regelverk för arktisk sjöfart, reds anm), som hon har varit inblandad i. Polarkoden är ju väldigt viktig och är tänkt att omfatta alla miljökrav för den arktiska sjöfarten, så egentligen kommer väl alla talare på seminariet att ta upp och belysa Polarkoden på något sätt. 

Ni har även föreläsare från industrisidan av den arktiska sjöfarten, förstår jag?

– Ja, Åke Rohlén från göteborgsföretaget Arctic Marine Solutions ska berätta om den arktiska sjöfarten ur ett offshore-perspektiv och Patrik Svahn från Stena Bulk ska tala om sina erfarenheter från resan han gjorde genom Nordostpassagen med Stena Polaris. Dessutom kommer Thomas Dahlgren från forskningsföretaget UNI Resarch plus Tom Arnbom från Världsnaturfonden att tala. Så vi har en bra mix av talare, och hoppas förstås också på en bra diskussion under den avslutande paneldebatten. 

Hur mycket folk räknar ni med? 

– Förutom branschfolk tror vi att det kommer en hel del studenter, så vi tror nog att det kommer 50-60 personer totalt. 

Hur stort hot är egentligen sjöfarten mot Arktis?     

– Det klart största hotet mot Arktis är klimatförändringarna, som sker oavsett om det bedrivs någon sjöfart däruppe. Men samtidigt så bedrivs det ju offshore-aktiviteter i Arktis, plus att det vore en katastrof om det skedde en olycka med exempelvis ett tankfartyg där det blev stora oljeutsläpp. Det får bara inte hända. Det är en oerhört känslig miljö i Arktis, så därför är det viktigt att föra sådana här diskussioner om hur den arktiska sjöfarten ska bedrivas.

Det här seminariet är en första början, sa du – betyder det att det kommer fler seminarier om Arktis framöver? 

– Ja, vi hoppas på det. Planen är vi ska genomföra en hel serie seminarier om den arktiska sjöfarten framåt hösten.  

Fotnot: Seminariet om arktisk sjöfart hålls på Chalmers campus Lindholmen i Göteborg torsdagen den 5 juni med start klockan 13.00. Ytterligare information om seminariet hittar du här.

The post Hallå där, Christopher Anderberg! appeared first on Sjöfartstidningen.


Framgång för P3 i EU

$
0
0

EU-kommissionen anser inte att P3-samarbetet mellan flera containerjättar skadar konkurrensen.

P3-nätverket mellan Maersk Line, MSC och CMA CGM har nått en viktig framgång då EU-kommissionen meddelar att man inte kommer att utreda samarbetet av konkurrenshämmande skäl. 

Sedan tidigare har de tre containerrederierna gjort en egen utvärdering för att påvisa att nätverket inte bryter mot gällande konkurrenslagstiftning. Dock kommer kommissionen att följa P3-samarbetet för att se till så aktörerna uppfyller gällande lagstiftning.

Kina och Sydkorea

Den 24 mars i år godkände amerikanska U.S. Federal Maritime Commission P3 att verka i landet.

Enligt Maersk Lines marknadschef Vincent Clerc fortsätter man nu med att söka godkännanden från maritima myndigheter i Kina och Sydkorea.

2,6 miljoner teu

Det var den 18 juni 2013 som Maersk Line, MSC och CMA CGM officiellt gick ut med samarbetsplanerna.

P3-alliansen kommer att dela på fartyg, lastutrymmen och hamnfaciliteter. Den gemensamma samarbetsflottan kommer att uppgå till 225 containerfartyg med totalt 2.6 miljoner teu. Som exempel på alliansens omfattning anser bedömare att P3-samarbetet kommer att kontrollera 45-50 procent av all containertrafik mellan Asien och Europa samt 35 procent av den transatlantiska traden. 

I en pressrelease skriver P3 att man hoppas komma igång med trafiken hösten 2014.

The post Framgång för P3 i EU appeared first on Sjöfartstidningen.

Stockholm vill se snabba pendelbåtar

$
0
0

Trafiknämnden i Stockholms län säger ja till en försöksperiod med tre nya pendelbåtslinjer i Mälaren, och det ska vara snabbgående fartyg.

– Pendelbåtar blir alltmer en naturlig del av kollektivtrafiken i Stockholm. Det är på tiden att vi utnyttjar de naturliga vattenvägar som finns för snabba, effektiva transporter, säger Karl Henriksson, gruppledare i trafiknämnden för Kristdemokraterna.

28 knop

Enligt Karl Henriksson kan fartygen på linjerna få en hastighet på 28 knop.

– På de längre sträckorna, som mellan Ekerö och Klara mälarstrand via Gamla stan, kommer vi att kunna spara cirka 20 minuter. Beslutet öppnar upp för snabba pendelbåtar till Vaxholm, där det också finns stora restider att spara för arbetspendlare.

Tre linjer

I Trafikförvaltningens beslut står att det är fråga om tre pendelbåtslinjer, nämligen Solna Strand–Årstadal, Kungsholmstorg–Söder Mälarstrand–Klara Mälarstrand samt Ekerö–Klara Mälarstrand. Försöksperioden för samtliga linjer är två år.

I sitt beslut skriver Trafikförvaltningen: ”Behovet av ett modernt pendelbåtstonnage får anses vara stort och framtagandet av nytt tonnage som svarar upp mot de idag satta samt kommande miljö- och tillgänglighetsmål tar lång tid i anspråk. För att inte en trafikstart av pendelbåtslinjerna ska fördröjas på grund av utredningen av ett modernt pendelbåtstonnage föreslås ett trafikavtal på en 2-årig försöksperiod med eventuell förlängning med idag befintligt tonnage på marknaden.”

The post Stockholm vill se snabba pendelbåtar appeared first on Sjöfartstidningen.

Nato förlänger uppdrag i Indiska oceanen

$
0
0

Nato förlänger sina insatser mot pirater i Adenviken och Indiska oceanen till slutet av 2016.

Under tisdagen enades medlemsländerna i Nato om att förlänga ”Operation Ocean Shield” som insatsen kallas till slutet av 2016. Sedan augusti 2009 har Nato-fartyg patrullerat vattnen utanför Afrikas Horn, organisationen samarbetar tätt med andra aktörer som EU-Navfor och USA-ledda maritima styrkor.

USD 18 miljader

Enligt statistik så har sjöröveriet utanför den här delen av Afrika minskat betydligt på senare år, och inget fartyg har kapats sedan maj 2012. Trots detta utgör sjöröveriet ett fortsatt reellt hot mot rederier, fartyg och besättningar och världshandeln. Omkring 90 procent av all handel, globalt sett, går sjövägen. Och hälften av handeln till sjöss passerar genom Indiska oceanen. 

Under 2013 uppskattade Världsbanken att kostnaderna för pirateriet ligger på omkring USD 18 miljarder per år.

Stor yta

För närvarande ingår örlogsfartyg ock korvetter från Spanien, Italien och Turkiet i Operation Ocean Shield. De opererar huvudsakligen från Persiska viken i norr, till Seychellerna i söder, till Adenviken i väster och Maldiverna i öster.

The post Nato förlänger uppdrag i Indiska oceanen appeared first on Sjöfartstidningen.

Öresundsfärjor får batteridrift

$
0
0

Scandlines planerar att redan inom ett år ha byggt om den första av de fyra färjorna på linjen Helsinborg-Helsingör till hundraprocentig batteridrift. Inom ytterligare några år ska sedan samtliga fyra färjor på linjen ha konverterats.

Nyheten om batterikonverteringen på Öresundsfärjorna presenterades enligt den danska tidningen Søfart av Scandlinesföreträdare på konferensen ”Clean air in ports and port cities” som arrangerades i Köpenhamn på onsdagen. 

Enligt rederiet har man har sedan tidigare goda erfarenheter från den långt framskridna konvertering till hybriddrift som pågår av de fyra dieselelektriska färjorna på linjen Rödby-Puttgarden, och enligt presschefen Anette Ustrup Svendsen är det just därför man nu vill ta steget fullt med batteridrift på Helsinborg-Helsingör-linjen. 

I likhet med färjorna på linjen Rödby-Puttgarden har de fyra Öresundsfärjorna dieselelektriskt maskineri, vilket enligt rederiet är en bra utgångspunkt för såväl hybriddrift – där strömmen till elmotorer och propellrar delvis kan levereras av en uppsättning batterier istället för dieselgeneratorer – som den fullständiga batteridrift som nu planeras för linjen Helsinborg-Helsingör, där alltså hela framdriften är tänkt att baseras på ström från batterier. 

The post Öresundsfärjor får batteridrift appeared first on Sjöfartstidningen.

Hot mot förtroendeman utlöser hamnstrejk

$
0
0

Fackförbundet AKT:s medlemmar lägger ned arbetet i alla hamnar i Finland för ett dygn efter att en förtoendeman uppges ha blivit hotad av en rederirepresentant.

Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT har lagt ned arbetet under en endagsstrejk i hamnarna i Finland. Aktionen inleddes i morse och avslutas på torsdag morgon. 

Laglig aktion

AKT informerar att strejken förorsakats av att en facklig förtroendeman i Röyttä hamn i Torneå har hotats av en representant för ett rederi. Fackförbundet vill inte närmare gå in på närmare detaljer om vem som hotat och hur, men uppger att strejken är en laglig aktion som inte gäller kollektivavtalet.

– Vi kan inte godkänna sådant här, saker bör kunna skötas utan att man behandlar en förtroendeman så här. Därför har AKT beslutat att lägga ned arbetet i alla hamnar i Finland, säger AKT:s förbundssekreterare Arto Sorvali till Sjöfartstidningen.

“Illa för sjöfarten”

Enligt Arto Sorvali gäller konflikten ett ryskt lastfartyg där man inte följer ITF-avtal.

– Enligt vad vi erfar har inte avtalen följts på fartyget. Fartyget har en last av skrot som ska till Outokumpus stålfabrik för förädling. Vi har uppfattat att Outokumpu som börsnoterat företag med en stor statlig ägarandel har undertecknat ett sådant avtal där de kommit överens om att de använder fartyg som uppfyller ITF-avtalen. Man kan fråga sig varför de använder lågavlönad arbetskraft för att frakta sina produkter. Det är inte bra för finländska sjöfarare och rederier och givetvis även för den allmänna sjösäkerheten. Det är denna typ av fartyg som sedan förorsakar skador.

 

 

The post Hot mot förtroendeman utlöser hamnstrejk appeared first on Sjöfartstidningen.

Blågul flagg för cementfartyg

$
0
0

Svenska handelsflottan får ett tillskott då Envik skiftar till svensk flagg.

Det finskflaggade cementfartyget Envik kommer att registreras i Sverige. Fartyget har hittills seglat främst i kustfart på Finland med cement från Pargas för Finncement. Enligt vad Sjöfartstidningen erfar kommer management för Envik att läggas hos SMT Shipping, som även sköter Nordanvik, och bemanning kommer att skötas av AMPM Yacht Management AB.

Nordanvik ersättare

Under sommarsäsongen, när det krävs mer transportkapacitet, kommer svenskflaggade Nordanvik att sköta Finncements transporter från fabriken i Pargas.

– Nordanvik är i vår användning under sommaren eftersom vi behöver mer lastkapacitet. Envik kommer tillbaka till vintern, säger Finncements transportsamordnare Petri Teräväinen till Sjöfartstidningen. 

Envik byggdes i Norge 1983 för dåvarande cementbolaget Parteks räkning för att sköta distribution av cement längs finska kusten.

The post Blågul flagg för cementfartyg appeared first on Sjöfartstidningen.

Hallå där, Lennart Svensson!

$
0
0

Hallå där, Lennart Svensson – ny ordförande för Sjöfartens Analys Institut, SAI. 

Varför har du åtagit dig uppdraget att vara ordförande i SAI?

– Det är just nu som vi behöver ett nätverk med fokus på framtiden, när vi är på väg ur krisen och samtidigt genomgår ett paradigmskifte. Jag vill vara med och påverka, då måste man ta ansvar och det finns väl inget bättre sätt än att ställa sin kunskap och nätverk till förfogande? 

Men håller affärsmodellen med en ekonomisk förening för den tid vi lever i nu?

– Ja, det tycker jag. Det är väl just nu när nästan alla företag i näringen har det lite ansträngt som man kan erbjuda konsumentkollektivet som ett alternativ till att köpa marknadsrapporter på egen hand. Det var så det började, tankrederierna i Stockholm insåg att man inte behövde ha varsin analytiker anställd utan man kunde lägga alla ägg i en korg och sedan dela på den kunskap som ändå var densamma.

Man ser inte så mycket av Sjöfartens Analys Institut, vad gör ni egentligen?

– Executive Meeting är det tillfälle då vårt nätverk yttrar sig allra tydligast. Det är en ”kick-off” som går av stapeln tredje veckan i januari, inför det kommande affärsåret, och innehåller framtidsspaningar och nya influenser som medlemmarna bör ta i beaktande i sitt strategiska arbete. Det är också ett sätt att ta intressanta talare till Sverige istället för att medlemmarna ska resa ut till olika konferenser och mässor, där det också ofta är dyrare att medverka. 

Men varför ska man vara medlem i SAI?

– SAI:s affärsidé att nyttja sitt unika nätverk för att tillföra kunskap och omvärldsbevakning till den maritima näringen. Sedan Kaj Rehnströms frånfälle för tio år sedan, har föreningen ingen egen analyskompetens utan den tjänsten köps av olika leverantörer. Syftet med föreningen har förändrats till att leverera bästa möjliga uppdatering om vad som händer i omvärlden, på shippingmarknaderna och i orderboken hos världens varv, till bästa möjliga pris. 

Har du hunnit få med dig styrelsen på några nya idéer än?

– Ja, vi har beslutat att göra ett samarrangemang med Svenskt Marintekniskt Forum, SMTF, där jag också är med i styrelsen, i samband med Shippinggolfen 2-3 september, på St Jörgen Park Resort. 

Lena Göthberg

The post Hallå där, Lennart Svensson! appeared first on Sjöfartstidningen.


Finneagle på grund

$
0
0

Ropax-fartyget Finneagle gick på grund i Kapellskär vid manövrering till kaj under torsdagsmorgonen.

Vid ankomst till Kapellskär i morse gick Finnlines ropax-fartyg Finneagle på grund i hamnen. Rederiet uppger att grundstötningen berodde på tekniskt fel i huvudmaskineriet. AIS-data antyder att grundstötningen skulle ha skett med drygt två knops fart efter klockan 5.22 i samband med att fartyget vände i hamnen för att gå in till sin kajplats. I detta skede har rederiet inte lämnat några uppgifter om händelseförloppet. 

Inspektering av skadorna

Ombord finns 168 passagerare och 30 besättningsmedlemmar. Ingen har skadats vid grundstötningen. Enligt Finnlines föreligger ingen fara för människorna ombord eller själva fartyget. När Finneagle har dragits flott ska hon tas till kaj för inspektering av skadorna, uppger Finnlines vidare. 

Finneagle går i linjetrafik mellan Kapellskär och Nådendal.

The post Finneagle på grund appeared first on Sjöfartstidningen.

“Rusich-5 har giltiga kollektivavtal”

$
0
0

Det ryska rederiet meddelar att besättningen på Rusich-5 i Torneå har gällande kollektivavtal och kritiserar facket i Finland för att ta till strejkvapnet.

Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT:s dygnslånga strejk i Finlands hamnar avslutades i morse. Strejken, som av bland annat arbetsgivarna betraktades som illegal, var en följd av en konflikt i Torneå gällande lönenivån på torrlastfartyget Rusich-5 om 5.485 dwt som ägs av ryska rederiet North-Western Shipping Company. Enligt AKT betalar rederiet till sina anställda mindre än EUR 500 i månaden inklusive tillägg. AKT specificerar inte närmare vilka befattningar dessa siffror gäller.

Avbryter affärsrelationen

Vidare uppger AKT att den internationella transportarbetarefederationen ITF har uppdagat liknande förseelser som på Rusich-5 på åtminstone fem andra av rederiets fartyg.

Nu rapporterar media att Outokumpu har beslutat att inte längre anlita rederiet. AKT uppger att man är nöjd med Outokumpus beslut att i fortsättningen avstå från att använda det ryska rederiet North-Western Shipping Companys fartyg för sina råvarutransporter.

Skriftlig försäkran

Med anledning av konflikten i Torneå har fartygets rederi North-Western Shipping Company publicerat ett skriftligt uttalande i frågan. Enligt rederiet har både AKT och Finlands Sjömans-Union bojkottat rederiets fartyg från och med mars i år. De ryskflaggade fartygen uppges ha gällande kollektivavtal och giltiga certifikat enligt Maritime Labour Convention 2006. Vidare meddelar North-Western Shipping Company att de ryska ombordanställda skriftligen försäkrat att de inte ställer några krav på arbetsgivaren och därför förbjuder Finlands Sjömans-Union att representera dem och förhindra att fartyget opereras.

”De som står bakom dessa bojkotter kräver att redarna ska underteckna ITF:s kollektivavtal, trots att det redan existerar gällande kollektivavtal”, skriver rederiet.

Refererar till brev

Vidare förnekar North-Western Shipping Company att lokala fackliga representanter skulle ha hotats. 

”Tydligen refererar AKT till ett brev som sänts till ordförande för den lokala fackföreningen Röyttän satamatyöläiset ry (Röyttä hamnarbetare rf) där man presenterade skadeståndskrav mot Röyttän satamatyöläiset ry och nämnde ordförandes eventuella personliga ansvar om bojkotten skulle skada rederiet. Det är beklagligt, men mycket talande, att hamnarna i Finland går i strejk på grund av ett brev som detta. Konflikten borde lösas i laglig ordning och i en kompetent domstol där ärendet väntar. Rederiet beklagar att detta har eskalerat till en nationell strejk”, avslutas uttalandet.

The post “Rusich-5 har giltiga kollektivavtal” appeared first on Sjöfartstidningen.

Finneagle vid kaj

$
0
0

Den svaga vinden räckte till för att Finneagle skulle komma flott efter grundstötningen i morse i Kapellskärs hamn.

Ropax-fartyget Finneagle ligger nu vid kaj i Kapellskär. Fartyget gled av grundet, berättar Mikael Lindholm, chef för Ship Management på Finnlines.

– Den lilla svaga vinden som blåste på tre meter per sekund lossade henne från grundet, säger han till Sjöfartstidningen.

Dykare undersöker

Mikael Lindholm uppger att Finneagle låg med akterdelen på grund.

– Var precis i aktern är ännu oklart, men dykarna är nere som bäst och vi får information inom ett par timmar on något är skadat. Mest orolig är man ju för propellrar och roder.

Inga oljespill

Kustbevakningens enheter KBV 315 är KBV 201 på plats och Kustbevakningen bedömer att det i nuläget inte finns någon risk för att miljöfarliga ämnen ska läcka ut, men uppger att man kommer att hålla beredskap och följa utvecklingen.

Finneagle anlände från Nådendal på torsdagsmorgonen och skulle förtöja vid Kapellskär när fartyget fick blackout och gick på en grynna, uppger Kustbevakningen vidare.

The post Finneagle vid kaj appeared first on Sjöfartstidningen.

Svenskar inreder sjukhusfartyg  

$
0
0

Det svenska företaget ScanMarine ska assistera och övervaka inredningsarbetena på sjukhusfartyget Atlantic Mercy. Fartyget byggs åt biståndsorganisationen Mercy Ships.    

Fartyget, som nu är under byggnation på varvet China Shipbuilding Industry Corporations i kinesiska Tianjin Xingang, kommer enligt uppgift att bli världens största civila sjukhusfartyg. Liksom tidigare Mercy Ships-fartyg kommer uppdraget för Atlantic Mercy bli att lägga till i hamnar i utvecklingsländer, där fattiga människor ska ges möjlighet till sjukhusvård.

“Komplicerat inredningsarbete” 

– Vi är oerhört stolta att få medverka i projektet och ser det som ett mycket klokt beslut av varvet att ta hjälp av europeisk expertis kring detta mycket komplicerade inredningsarbete. Varvet har ingen tidigare erfarenhet av inredning i denna omfattning och heller inte av processen som sådan med många underentreprenörer och arkitekter, säger Anders Hansson på ScanMarine, som enligt uppgift dels kommer att assistera varvet med val av material och lösningar under designfasen, dels hjälpa till projektmässigt med planering, koordinering och övervakning under installationen.

Sex operationssalar

Som Sjöfartstidningen tidigare berättat är även svenska Stena RoRo och finska Deltamarin involverade i arbetet med byggnationen av Atlantic Mercy, som kommer att bli 174 meter långt, 28,6 meter brett och få en marschfart på 12 knop.

Ombord på Atlantic Mercy kommer det att finnas plats för 154 patienter och 600 läkare och sjuksköterskor samt besättningspersonal. Vidare kommer sex operationssalar att byggas ombord, där både vård och undervisning kommer att ske. 

Leverans 2017

Mercy Ships är en internationell biståndsorganisation som grundades 1978 och vars flotta i dagsläget består av sjukhusfartyget Africa Mercy.

Atlantic Mercy kommer att klassificeras av Lloyd´s Register och segla under maltesisk flagg. Leveransen är planerad till 2017.

The post Svenskar inreder sjukhusfartyg   appeared first on Sjöfartstidningen.

Varvsindustrin återuppstår i Raumo

$
0
0

Ett antal investerare i Finland har bildat ett nytt bolag som kommer att återuppta nybyggnads- och reparationsverksamhet på varvsområdet i Raumo.

Varvsbolaget Rauma Marine Construction Oy inleder verksamhet med nybyggnation och fartygsreparationer på tidigare STX Finlands varv i Raumo. Varvsområdet går numera under namnet Seaside Industry Park. De första förhandlingarna om beställningar uppges redan vara långt avancerade. Varvsbolaget har avtalat med fastighetsägaren Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy om att arrendera markområden och hyra utrustning.

Verksamheten kommer att drivas i samarbete med varvet Uudenkaupungin Työvene i Nystad. Varven kompletterar varandra – i Raumo kan man bygga upp till 200 meter långa fartyg, medan varvet i Nystad bygger mindre fartyg som exempelvis specialfartyg och vägfärjor. Under sommaren är det meningen att båda varvsbolagens ägarbas blir enhetlig.

Verksamheten uppges inte konkurrera med övrig varvsverksamhet i Finland. Målsättningen är att varven i Raumo och Nystad skulle få en total omsättning på EUR 200 miljoner och att den sysselsättande effekten skulle bli mellan 800 och 1.000 manår.

 

The post Varvsindustrin återuppstår i Raumo appeared first on Sjöfartstidningen.

Miljötillståndet klart för ny LNG-terminal

$
0
0

Ytterligare ett viktigt steg har tagits för byggandet av den nya LNG-terminalen i Göteborg. Detta sedan Länsstyrelsen i Västra Götaland gett sitt miljötillstånd för anläggningen. 

Tillståndet gäller omedelbart och gäller en lagringskapacitet på högst 33.000 m3 LNG och en hantering av högst 500.000 ton LNG per kalenderår.

– Vi är igång med att demontera på hamnområdet, och nu med miljötillståndet på plats kan vi även ta nästa steg och förbereda för själva byggnationen av terminalen, säger Lars Gustafsson, vd för Swedegas, som ihop med holländska Vopak bildat ett gemensamt bolag för byggandet och driften av terminalen. 

Projektet genomförs sedan i samarbete med Göteborgs Hamn, som i sin tur kommer att investera i nödvändig infrastruktur på hamnområdet.

LNG:n kommer att anlända till Göteborg med fartyg, för att sedan lastas på tankbilar och järnvägsvagnar och fraktas till industrier runtom i landet. Terminalen kommer även att förse sjöfarten och tunga transporter med LNG. 

The post Miljötillståndet klart för ny LNG-terminal appeared first on Sjöfartstidningen.

Finneagle tillbaka i trafik

$
0
0

Efter besiktning av bottnen har Finneagle klartecken av myndigheterna att återgå i trafik.

Ropax-fartyget Finneagle erhöll inga allvarligare skador av grundstötningen i Kapellskärs hamn på torsdag morgon. Under torsdagen har fartyget undersökts och konstaterats sjövärdigt. Lastningen av fartyget inleddes på eftermiddagen och fartyget avgick från Kapellskär mot Nådendal efter klockan 16.

Finnlines meddelar att linjens två övriga fartyg, Finnfellow och Finnsailor, trafikerar normalt. Rederiet räknar med att Finneagle är tillbaka sin ordinarie tidtabell senast på lördagen den 14 juni.

The post Finneagle tillbaka i trafik appeared first on Sjöfartstidningen.


Reducering av farledsavgifter planeras i Finland

$
0
0

Kommunikationsministeriet i Finland har berett ett förändringsförslag i lagen om farledsavgift som skulle gynna isförstärkta fartyg.

I Finland vill kommunikationsministeriet sänka enhetspriserna i synnerhet för lastfartyg med de högsta isklasserna. Isbrytarna befrias helt från farledsavgifter.

För alla typer av fartyg halveras de maximala farledsavgifterna. Den relativt största ekonomiska nyttan har de reducerade avgifterna för lastfartygen, uppger kommunikationsministeriet.

Farledsavgiften beräknas i Finland genom att fartygets netto multipliceras med ett så kallat enhetspris. För last- och passagerarfartyg har man ett enhetspris som fastställs enligt isklass. 

De föreslagna förändringarna skulle vara tillfälliga och gälla åren 2015–2017. Detta är en av flera åtgärder som finska regeringen planerar genomföra för att minska effekterna av de tilläggskostnader som svaveldirektivet medför i Finland. 

The post Reducering av farledsavgifter planeras i Finland appeared first on Sjöfartstidningen.

Floatelrigg får Wärtsilä-system

$
0
0

Floatel Internationals femte rigg Floatel Triumph kommer att förses med två system för ballastvattenhantering från Wärtsilä. Systemet från Wärtsilä uppfyller IMO:s D2-standard. 

Förutom att Wärtsilä fått i uppdrag att installera de två systemen för ballastvattenhantering – som har modellbeteckningen Aquarius UV – kommer man också att bland annat installera en serie pumpar till riggens maskinrum. 

Långvarigt samarbete 

– Vi har sedan tidigare haft ett långt och framgångsrikt samarbete med Floatel International. Samtliga tidigare fyra riggar från Floatel har försetts med utrustning från Wärtsilä, men detta är den första riggen som får ett system för ballastvattenhantering, säger Dr Joe Thomas, chef för ballastvattenhanteringssystemen vid Wärtsilä Ship Power. 

Leverans 2015

Den halvt nedsänkbara bostadsplattformen Floatel Triumph är under byggnation vid varvet Keppel FELS i Singapore. Riggen har en kapacitet på 500 personer och är av Keppels design SSAU 5000NG. Leveransen av riggen är planerad till december 2015. Som Sjöfartstidningen tidigare berättat kommer nybygget att stationeras på gas- och kondensatfältet Ichtys utanför Western Australia.

Det är ännu inte klart när IMO:s konvention om ballastvattenhantering kommer att träda i kraft, även om det enligt flera bedömare väntas ske inom ett år.

The post Floatelrigg får Wärtsilä-system appeared first on Sjöfartstidningen.

Terntank beställer fler LNG-drivna fartyg

$
0
0

Terntank deklarerar sina optioner på två systerfartyg till de två LNG-drivna produkttankfartyg som beställdes hösten 2013. Samtidigt meddelar oljebolaget NEOT att man tar in två av dessa på time charter.

Terntank Rederi AS har nu fyra LNG-drivna 15.000 dwt produkttankfartyg i order vid det kinesiska varvet Avic Dingheng Shipbuilding Co., Ltd. Fartygen levereras med tre månaders intervall så att det första levereras våren 2016 och det fjärde i början av 2017.

Terntank valde att deklarera sina två optioner eftersom man bedömde att det finns en efterfrågan på energieffektivt och miljöanpassat tanktonnage.

Miljöfördelar

Genom att använda LNG som bränsle uppnås betydande miljöfördelar jämfört med lågsvavlig marin gasolja, vilken många rederier kommer att övergå till när de strängare svavelreglerna träder i kraft 2015. Med LNG-drift reduceras SOx-utsläppen med 90 procent, NOx-utsläppen med närmare 80 procent och partikelutsläppen med över 90 procent. Dessutom kommer nybyggena att släppa ut 35 till 40 procent mindre volymer av CO2 än en konventionell tanker idag, uppger Terntank.

Fartygen utrustas med en lågvarvig huvudmaskin från Wärtsilä med flerbränsle (dual fuel)- och lågtrycksteknik. Den nya maskinen uppfyller utsläppskraven för IMO Tier III utan andra avgasreningssystem för NOx vid LNG-drift. Bunkring kommer att ske ship-to-ship med bunkerfartyg.

Samarbete

Två av nybyggena kommer att långtidsbefraktas av NEOT, North European Oil Trade Oy, i Finland. NEOT, som ägs gemensamt av det kooperativa förbundet SOK och oljebolaget St1 Nordic Oy, har för närvarande tre av Terntanks fartyg i sin trafik: Ternvik, Ternhav och Ternholm. De kommer att fortsätta i denna trafik tills nybyggena har levererats. Energikonsultföretaget Wega Advisors Oy i Finland har förmedlat avtalet mellan Terntank och NEOT.

– Vi anser att Terntank är ett kvalitetsföretag som blir det första rederiet som tar i bruk innovativ LNG-teknologi. Det är också ett lokalt rederi som känner vårt tradingområde mycket väl och är bra på vintersjöfart i is. Vi tror att LNG-teknologin kommer att hjälpa oss säkra kontinuerlig operation i östersjöområdet och uppfylla kraven i kontrollområdet för svavelutsläpp (SECA) som börjar gälla den 1 januari 2015. Ett samarbete med Terntank är också en naturlig fortsättning på det samarbete vi redan har med dem, vilket omfattar tre tidsbefraktade fartyg för närvarande, säger Satu Mattila, befraktningschef på NEOT.

Förnyad distributionskedja

I början av 2013 genomgick NEOT en logistisk förnyelseprocess. Hela distributionskedjan förnyades och detta gällde även det totala logistiska konceptet, inkluderande sjötransporterna.

– Vi tog också i beaktande de nya bestämmelserna som kommer att gälla från 2015. Samtidigt presenterade Terntank mycket intressanta planer på ny LNG-fartygsteknik och Wega Advisors hade en klar vision för LNG-lösningar i vårt trafikområde. Tillsammans med Terntank och Wega Advisors började vi planera en långsiktig logistisk helhetslösning. På hösten 2013 beslutade vi att ta in tre högklassiga och effektiva fartyg på time charter från Terntank för att täcka de logistiska behoven tills de nya LNG-drivna fartygen anländer 2016, berättar Satu Mattila.

NEOT har ställt en rad specialkrav som Terntanks fartyg kommer att uppfylla.

– Vi har tekniska krav på fartygen som mycket god isklass och operationell effektivitet, men kraven handlar också om att NEOT arbetar för att reducera miljöpåverkan inom distributionskedjan för oljeprodukter genom att utnyttja ny och energieffektiv teknik för att reducera nuvarande utsläppsnivåer inom Östersjöns utsläppskontrollområde. Förutom övriga utsläpp siktar vi också på att uppfylla IMO:s Tier III-gräns för NOx, förklarar Satu Mattila.

Tradar på Östersjön

NEOT idkar partihandel med olje- och bioprodukter, där sjötransporter utgör en viktig del av distributionskedjan. Under 2013 transporterades omkring 2,5 miljoner ton oljeprodukter i NEOT:s shippingavdelnings regi. Totalt hanterade NEOT fyra miljoner kubikmeter oljeprodukter under året.

Det viktigaste tradingområdet är östersjöområdet och de viktigaste utlastningshamnarna ligger på svenska västkusten samt i Danmark och Norge. Produkterna skeppas vanligtvis till NEOT:s egna terminaler i Finland, vilka ligger i Fredrikshamn, Björneborg, Vasa och Uleåborg, samt till terminaler på svenska ostkusten.

– Vi tror att LNG-drivna fartyg blir en bra lösning för östersjöområdet i framtiden. En nyckelfråga blir tillgången på LNG som 100-procentigt bunkerbränsle för att kunna utnyttja alla miljöaspekter för dessa fartyg. Vi tror att det inom vårt tradingområde, det vill säga östersjöområdet, skulle kunna bli möjligt att överväga att chartra in ännu fler LNG-drivna fartyg i framtiden, säger Satu Mattila.

Zero Vision Tool

Terntank är det första rederiet som beställt fartyg som planerats inom samarbets- och projektplattformen Zero Vision Tool (ZVT). Syftet med denna är att bidra till att skapa såväl säkrare som mer miljö- och energieffektiva transporter till sjöss.

Miljöanpassningen innebär att Terntanks nybyggena kostar omkring en femtedel mer än motsvarande tankfartyg med ett konventionellt dieselmaskineri som använder marin gasolja eller tjockolja som bränsle. Inom näringen anser man allmänt att Sjöfartsverket och hamnar borde hjälpa till ekonomiskt för att skapa incitament för rederierna att investera i nya och miljöanpassade fartyg.

Carl Carlsson på Sveriges Redareförening berättar att denna fråga har avancerat och att berörda parter ställer sig positivt till önskemålen gällande detta ZVT-projekt som utvecklats under namnet Baltic SO2lution. I Baltic SO2lution ingår flera samarbetspartners: Terntank Rederi AS, Tärntank Ship Management AB, Wärtsilä Finland Oy, North European Oil Trade Oy, Wega Advisors Oy och SSPA.

– Sjöfartsverket har haft styrelsemöte i förra veckan där de har behandlat sitt nya farledsavgiftssystem och då inkluderande rabatter för så kallade ZVT-fartyg. Terntank och övriga intressenter i SO2lution-projekten och andra pågående industriprojekt visar att vi i ett tekniskt perspektiv har kommit mycket långt, säger Carl Carlsson till Sjöfartstidningen.

“Initiativ bör premieras”

Nu fokuserar man därför på pusselbitarna kring finansiering och ekonomi, berättar Carl Carlsson vidare.

– Industrin behöver bidrag och den finansiella sektorn behöver möjlighet till riskavtäckning för att i sin tur kunna stötta industrin med nödvändiga lån. I driftsfasen måste de initiativ rederinäringen nu tar premieras. Likt att de första miljöbilarna initialt fick parkera gratis i vissa städer, ber vi om att farleds- och hamnavgifter kraftigt reduceras de första åren för de olika lösningar vi nu prövar. Vi är mycket tacksamma för det besked Göteborgs Hamn gav tidigare att de vill hjälpa oss under de första åren. ZVT har under våren påbörjat ett samarbete med HELCOM där denna omedelbara fråga och ett framtida Östersjögemensamt miljöindex har hög prioritet.

The post Terntank beställer fler LNG-drivna fartyg appeared first on Sjöfartstidningen.

Superkonventionen förstärks

$
0
0

FN:s International Labour Organization inför nya regler i MLC-konventionen. Bland annat förstärks skyddet för sjöanställda och deras anhöriga i händelse av arbetsskada eller dödsfall.

Förändringarna av MLC-konventionen (Maritime Labour Convention) röstades igenom på ILO:s senaste årsmöte av en överväldigande majoritet, där en endast en av 400 delegater avstod från att rösta ja. 

Enkelt uttryckt innebär ändringarna av MLC att skyddet för sjöanställda förstärks på ett antal punkter. Förutom att sjöanställda som drabbas av arbetsskada eller invaliditet garanteras ekonomisk kompensation ska också anhöriga till sjöanställda garanteras ekonomisk ersättning i händelse av att den sjöanställda omkommer under sin yrkesutövning. 

Ekonomiska garantier 

Dessutom ska MLC-förändringarna ge ett bättre skydd åt sjöanställda som kvarlämnas på fartyg och som saknar ekonomiska möjligheter till hemresa. 

Det ökade skyddet ska säkerställas genom att det blir obligatoriskt för rederier att tillhandahålla ekonomiska garanterier eller säkerheter i form av försäkringar eller liknande.

Kan kvarhållas

Om inga hinder uppstår på vägen väntas de nya reglerna träda i kraft i början på år 2017. När reglerna har införts måste det ombord på varje fartyg finnas dokument eller certifikat som bevisar att det finns en finansiell säkerhet som skyddar de ombordanställda. Saknas detta kan fartyget komma att kvarhållas i den hamn där det befinner sig. 

MLC-konventionen trädde i kraft i augusti förra året och tillämpades för första gången i Sverige i september 2013. För närvarande har 61 medlemsländer i ILO ratificerat konventionen. Tillsammans representerar dessa länder 81 procent av världens samlade tonnage.  

The post Superkonventionen förstärks appeared first on Sjöfartstidningen.

Umeå + Vasa = sant

$
0
0

I början av nästa år kommer bolaget Kvarkenhamnar AB att ta över hamnfunktionerna i Umeå och Vasa.

Stadsfullmäktige i Vasa och kommunfullmäktige i Umeå beslutade båda den 16 juni på förslag av stads- respektive kommunstyrelsen att bilda ett gemensamt hamnbolag. Det gemensamt ägda bolaget Kvarkenhamnar AB ska enligt planerna inleda sin verksamhet från 1 januari 2015. Bolaget får Umeå som hemort och kommer att ägas till hälften vardera av Umeå Kommunföretag (UKF) och Vasa stad.

UKF anvisas SEK 15 miljoner som aktieägartillskott för bildandet av bolaget och Vasa placerar motsvarande summa på cirka EUR 1,657 miljoner i bolagets aktiekapital.

Stordriftsfördelar 

Hamnarnas nuvarande personal övergår i det nya hamnbolagets tjänst. Efter sammanslagningen är antalet arbetstagare drygt trettio. Till bolagets styrelse väljs lika många medlemmar från Vasa och Umeå. Om bolagets kommande styrelseordförande är från Sverige, ska verkställande direktören komma från Finland och vice versa.

Det nya hamnbolaget kommer att hyra hamnanläggningarna, det vill säga markområden med tillhörande byggnader, farleder, kajer, järnvägsanläggningar och kranar, av respektive ägare. Bolaget ska koncentrera sig på hamnoperationer och kompletterande service som exempelvis lagring och passagerarservice.

Från Umeå kommun uppges att bolaget Kvarkenhamnar skapar möjligheter till bland annat stordriftsfördelar inom produktion och administration, minskat investeringsbehov, ökad konkurrensförmåga, samordning av marknadsföring/affärsutveckling, samordning med miljömål och stråkplanering.

Viktig transportkorridor

Genom sammanslagningen bedömer städerna att de kan effektivisera och förstärka affärsutvecklingen och leda till ökade volymer av gods och passagerare över Kvarken. Vasa och Umeå uppges vidare vara strategiskt viktiga länkar i transportkorridoren mellan Mo i Rana vid norska Atlantkusten och St Petersburg. Europaväg E12 mellan Helsingfors och Mo i Rana går via Vasa och Umeå.

Bakom beslutet finns också hotet om ett modalt skifte av gods från sjö- till landtransporter när svaveldirektivet träder i kraft 2015. 

– En stor hamn är konkurrenskraftigare än två små hamnar, då Europeiska unionen fr.o.m. år 2015 genom sina miljökrav styr trafiken från landsvägarna till järnvägs- och fartygstransporter. Östersjöhamnarnas marknadssituation förändras märkbart och transportrutterna som löper i väst-östlig riktning får en mera betydande roll, skriver Vasa stad i ett pressmeddelande.

The post Umeå + Vasa = sant appeared first on Sjöfartstidningen.

Viewing all 6898 articles
Browse latest View live