Quantcast
Channel: Sjöfartstidningen
Viewing all 6938 articles
Browse latest View live

ABB letar fler batteriprojekt i Sverige

$
0
0

Efter elektrifieringen av trafiken mellan Helsingborg och Helsingör står nu ABB Marine redo för fler batteridrivna projekt i Sverige. 

ABB:s marina del samlade under torsdagen sjöfartsbranschen på Lindholmen i Göteborg för att prata om elektrifiering, digitalisering och uppkoppling. I synnerhet stod elektrifiering av sjöfarten på agendan, där ABB Marine framför allt ligger bakom en rad olika projekt i framför allt Norge, men även på rutten mellan Helsingborg och Helsingör. Bolaget har maritima verksamheter i såväl Norge som Finland, och sedan i maj även i Sverige genom Jörgen Karlsson, stationerad på Lindholmen. Han höll även i taktpinnen under eventet.

– Jag är ny i branschen, men har redan hunnit träffa många här och helt klart händer det massor inom sjöfarten i Sverige. Jag var till exempel i Stockholm i tisdags och träffade näringsdepartementet. Det gäller att få igång en bra dialog om sjöfarten om vi ska ta det här stora steget som man pratar om.

Stena Line

ABB Marine talade såväl om energilager och elektrisk kraftdistribution för batteri- och hybridfartyg som om landsanslutningar och bränsleceller. Gästade gjorde Stena Teknik genom Per Wimby, som bland annat talade om elektrifieringen av Stena Jutlandica, som nu har två batteripaket i aktern med en sammanlagd kapacitet på 1 MWh, vilket är kraft nog för att manövrera i hamn.

– Stenas plan är att trafikera Fredrikshamns-rutten enbart på el 2030. Men det krävs 50 MWh för att komma hela vägen till Danmark. Det är en bit kvar, men vi tar det i olika steg.     

Dyra batteri

En utmaning, enligt Per Wimby, är priset på batterierna. I dag är prisskillnaden stor mellan batterier till bilar och till fartyg.  

– Priset sjunker, men batterier till fartyg är ändå tre gånger så dyra som till bilar, vilket bland annat har att göra med säkerhetsaspekten. Och jag tror inte vi når bilindustrins nivå förrän 2030. Det andra hindret som vi ser är kapaciteten. Bilindustrin kan pumpa ut all effekt de har i sina batterier eftersom de har så få cykler, det kan inte vi. För en vanlig färja kan vi kanske använda 40 procent av kapaciteten. 

Exakta toleranser

Marcus Högblom, affärsutvecklingschef för passagerartrafik på ABB Marine, har varit med från början av projektet i Helsingborg. Han är nöjd med hur arbetet har framskridit. ABB Marine ligger bakom bland annat konverteringen av Tycho Brahe och Aurora samt laddningsstationerna på båda sidor av sundet. 

– Det är en helt ny teknik, ingen har gjort detta förut, det gör det svårt. Men i stort är vi väldigt nöjda och HH-ferries, som vi har samarbetat med, har varit väldigt tillmötesgående i denna noll-emissionslösning. Vi har haft lite problem med de fyra laddningsrobotarna som, lite förenklat, kopplar in laddningskabeln i färjan. Det låter enkelt, men toleranserna måste vara exakta när det gäller detta, därför har vi blivit tvungna att prova oss fram och justera under tiden.  

Närmar sig 100 procent

I dag körs Tycho Brahe och Aurora på både el och diesel, men enligt Marcus Högblom kan man snart köra utan diesel.  

– Vi håller fortfarande på att göra lite justeringar och får köra hybrid ett tag till, men vi närmar oss nu 100 procent tillförlitlighet på uppladdningen och kommer snart att köra med full eldrift.  

Projektet på rutten är bolagets enskilt största när det gäller konvertering till eldrift. Det är också bolagets första i Sverige, men fler än på gång, tror Marcus Högblom. 

– Det är massor av projekt på gång här, bland annat Färjerederiet gör mycket och där är vi förstås intresserade av att deltaga. När det gäller elektrifiering av vägfärjor så finns det egentligen inga hinder. Tekniken finns redan, batterierna blir allt bättre och systemen mindre. Vår fördel är att vi förutom fartygskunskapen även har kunskap om de landbaserade nätverken, som ibland behöver byggas ut vid sådana här projekt. Och elkunskapen finns redan, det är bara att få den marinerad. 

The post ABB letar fler batteriprojekt i Sverige appeared first on Sjöfartstidningen.


Byggstart för Viking Lines nya

$
0
0

I dag inleds bygget av Viking Lines nya fartyg på varvet i Kina. Fartyget blir större än Viking Grace. 

Den traditionella Steel Cutting-ceremoni, då de första stålbitarna till nybygget skärs, ägde rum i dag på det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industri. 

Öppen design

Enligt rederiet representerar fartyget en energieffektiv fartygsgeneration "som kombinerar lätt och lekfull skandinavisk design med innovativ miljöteknik". För inredningen står den svenska arkitektbyrån Koncept, som ligger bakom bland annat hotellet Haymarket by Scandic vid Hötorget i Stockholm. Det nya LNG-drivna fartyget, som blir större än Viking Grace, får en öppen design med stora panoramafönster. 

Inget skymmer sikten

– Vi vill visa våra resenärer arkipelagen som de aldrig har sett den förut. Viking Line är ett åländskt familjebolag med grundare och ägare som har levt hela sitt liv vid Östersjön vilket genomsyrar vår verksamhet. Ombord på det nya fartyget finns inget som skymmer sikten, havets närvaro är total. För att fortsätta värna om vår unika havsmiljö använder vi oss av nya innovationer. Med miljö och komfort i första rummet tar morgondagens reseupplevelse form, säger Jan Hanses vd för Viking Line i ett pressmeddelande. 

Leverans 2020

Den nya färjan kommer att leveras i slutet av 2020 och beräknas gå i trafik i början av 2021 på kvällslinjen Stockholm-Mariehamn-Åbo. Liksom Viking Grace kommer det nya fartyget att få rotorsegel. 

Fakta om fartyget:

  • Passagerarkapacitet 2.800 resenärer, 922 hytter.
  • Besättning ca 200 personer.
  • Längd 218 meter, bruttodräktighet 63.000 ton.
  • Fraktkapacitet 1.500 meter.
  • Isklass 1 A Super.
  • Drivmedel LNG, flytande naturgas.
  • Viking Lines första fartyg som byggs i Kina.
  • Samarbetpartners: ABB Marine, Koncept Stockholm, Deltamarin, Wärtsilä, Kone, Almaco.

The post Byggstart för Viking Lines nya appeared first on Sjöfartstidningen.

Nytt rederi på Ystad-Rønne

$
0
0

Efter att ha vunnit upphandlingen på Bornholmstrafiken tar Bornholmslinjen över trafiken mellan Ystad och Rønne från BornholmerFærgen.

Den 1 september övertar det danska rederiet Bornholmslinjen, en del av Molslinjen, trafiken mellan Ystad och Rønne på Bornholm. Det var 2016 som rederiet vann upphandlingen kring trafiken. Avtalsperioden sträcker sig över tio år och Bornholmslinjen ersätter den tidigare aktören BornholmerFærgen.

Linjen kommer främst trafikeras av katamaranen HSC Express 1, med kapacitet på över 1.000 passagerare och fler än 400 fordon. Antalet avgångar kommer också ökas från minst tre till minst fyra per dag.

Fortsätter öka

– Vi välkomnar Bornholmslinjen som rederikund till hamnen. Med minst fyra avgångar per dag i varje riktning och lägre biljettpriser är förhoppningen att både passagerare och fraktkunder med lätthet ska kunna hitta en passande avgång, säger Ystad Hamns vd Björn Boström.

Trafiken mellan Ystad och Rønne slog rekord under 2017 och antalet resenärer och fordon väntas fortsätta öka även framöver.

– Vi räknar med att den positiva trenden fortsätter och att även 2018 blir ett mycket bra år för färjelinjen, säger Björn Boström.

The post Nytt rederi på Ystad-Rønne appeared first on Sjöfartstidningen.

Seko Sjöfolk höll möte mot trakasserier

$
0
0

Vi måste sluta bortförklara trakasserier och sexuella ofredanden ombord, löd på det tredje #vågrätt-mötet.

Tredje branschträffen i arbetet mot trakasserier, varav de två senaste öppna för alla intresserade, hölls under torsdagen i Folkets hus i Göteborg. Denna gång stod Seko Sjöfolk värdar. Efter mingellunch från en vagn på Olof Palmes plats fick de över 80 deltagarna lyssna på Charlotte Signahl, feministisk föreläsare specialiserad på mångfald som pratade om makt och härskartekniker, och förändringskonsulten Göran Persson som talade om hur man lyckas med förändringsarbete.

Väckarklocka

Detta var det hittills mest välbesökta branschmötet sedan #metoo-uppropet #lättaankar drog igång i november 2017, vilket blev startskottet för ett brett förändringsarbete inom svensk sjöfart.

Den första branschträffen, som hölls i Kalmar, fokuserade helt på vittnesmålen från ombordanställda kvinnor som berättade om trakasserier och övergrepp på jobbet. Det mötet blev en väckarklocka medan nästa möte i mars, då i Stockholm, blev första steget i att komma vidare med åtgärder mot de problem som blottlades i och med #lättaankar.

Konkret arbete

Nu när det tredje mötet hölls var hastaggen #vågrätt väl synlig, inte minst på t-shirts som Seko Sjöfolk lät trycka upp och som prydde många av deras medlemmar som närvarade på mötet. Till grund för hashtaggen ligger ambitionen att gå vidare med konkret arbete mot trakasserier och kränkande särbehandling i svensk sjöfartsbransch.

– Det är alltid den som utsätts som avgör var gränsen går för vad som är okej eller inte. Detta är inget vi ska ändra på, så ska det vara och det ska vi förhålla oss till, sa vice ordförande för Seko Sjöfolk Peter Skoglund i sitt välkomsttal på mötet.

Stoppa bortförklaringarna

Han fortsatte med att öppenhjärtigt erkänna att Seko också har varit en del av tystnadskulturen kring trakasserier genom att ”sitta på läktaren” och inte ta problemen på tillräckligt allvar.

– Tjejer som till sjöss har utsätts för sexuella trakasserier eller sexuellt ofredande bortförklarar ofta det som hänt, det är ett mänskligt beteende. Det har även vi runt omkring dessa tjejer gjort, och vi har gjort det bra. Vi har gjort det så bra, att när bomben #lättaankar brast, så var det många i branschen som då inte såg något problem. Det kan vi enklast förklara genom att det har bortförklarats i årtionden. Bortförklaringarna måste stoppa, beskyllningarna av den som blivit utsatt måste upphöra. Varje anmälan måste tas på allvar, sa Peter Skoglund.

Seko Sjöfolk lämnar nu över stafettpinnen i den delen av arbetet mot trakasserier som består i att samla branschen på öppna möten, men ännu återstår att se vem som tar värdskapet för en kommande branschträff.

The post Seko Sjöfolk höll möte mot trakasserier appeared first on Sjöfartstidningen.

Större kranar i Gävles nya terminal

$
0
0

I går signerade Gävle Hamn och hamnentreprenören CYES Maritime works kontrakt om utbyggnaden av containerterminalen. Som får andra kranar än planerat. 

Inom några veckor kommer området kring den nya containerterminalen att stängslas in och kontor etableras. I november är planen att första spadtaget ska tas för den nya terminalen som innebär en fördubbling av kapaciteten till 600.000 TEU. 

STS-kranar

Ursprungsplanen var att resa så kallade wide-span-kranar vid den nya terminalen. Något man nu frångått på grund av den ständigt ökande efterfrågan på containervolymer. I stället blir det STS-kranar, som bland annat finns i Göteborgs containerterminal. STS-kranarna är, enligt Gävle Hamn, snabbare med cirka 30 lyft per kran per timme, i jämförelse med 20 lyft per timme, samt att de kan hantera bredare fartyg än wide-span-kranarna. 

– Vi har över tid noterat mycket stora volymökningar i Gävle, och besluten om ännu effektivare kranar kommer att kraftigt stärka Gävle Containerterminals konkurrenskraft, konstaterar Yilport Nordics försäljningschef Håkan Bergström i ett pressmeddelande. 

Effektivare

Arbetet ska utföras av CYES Maritime works som nu jobbar med bland annat Trelleborgs hamn. 

– Vi ser fram emot att få använda vår expertis och erfarenhet i samband med det här projektet. Ett spännande och roligt uppdrag som kommer resultera i en mycket välplanerad och effektiv containerterminal enligt plan och ritning, säger CYES Sverige-vd Antonio Daban.

I slutet av 2019

Den nya containerterminalen ska stå klar i slutet av 2019. 

– Med detta så växer Gävle som hamnstad och Gävle hamn som mål för handel genom import och export ytterligare på den internationella kartan, säger Fredrik Svanbom, vd på Gävle Hamn.

The post Större kranar i Gävles nya terminal appeared first on Sjöfartstidningen.

Första kryssningsfartyget till Kapellskär

$
0
0

Kryssningsanlöpen i Stockholms Hamnar fortsätter att öka och snart testas Kapellskärs hamn för den internationella kryssningstrafiken.

276 fartyg är inplanerade att anlöpa Stockholms Hamnar under säsongen 2018 – som sträcker sig från april till oktober.

MSC Meraviglia

För att möta efterfrågan kommer man i veckan därför för första gången låta ett kryssningsfartyg anlöpa Kapellskärs Hamn.

Det är den 6 september som MSC Meraviglia förväntas lägga till i Stockholms Hamnars nordligaste hamn, om vädret och vindarna tillåter.

– Stockholm är en mycket populär kryssningsdestination med ett ökande antal passagerare. Nu provar vi med ett kryssningsanlöp i Kapellskär för första gången när MSC Meraviglia eventuellt kommer på besök, säger Stefan Scheja, kryssningsansvarig Stockholms Hamnar.

Främst färjor

MSC Meraviglia är 316 meter lång, tar 5.700 personer och kommer närmast från Oslo, för att samma kväll resa vidare till Tallinn. Kapellskärs hamn har vanligtvis både gods- och passagerartrafik på färjor till och från Åland, Finland och Estland. Under säsongen 2018 väntas runt 650.000 passagerare besöka Stockholmsregionen via kryssningsfartyg.

The post Första kryssningsfartyget till Kapellskär appeared first on Sjöfartstidningen.

Sea IT tecknar nytt avtal

$
0
0

Sea It har tecknat avtal med bulkrederiet Oldendorff Carrier om leverans av IT-kommunikationslösningar. 

Avtalet omfattar ICT-installationer och service under tre år på rederiets 80 bulkfartyg.    

Säker lösning

– Genom detta avtal med Sea IT kommer vi att kunna öka vår operativa effektivitet. Vi bestämde oss för att hitta en säker och framtida anpassningsbar IT-kommunikationslösning för vår flotta och är mycket glada över att ha tecknat detta långsiktiga avtal med Sea IT, säger Kay Conrad, IT Fleet Manager på Oldendorff, i ett pressmeddelande.  

Stort rederi

Arbetet med att implementera Sea IT:s BlueCORE-koncept på fartygen runt om i världen har redan påbörjats. Oldendorff Carrier är, enligt pressmeddelandet, ett av världens största rederier inom torrbulk. 

The post Sea IT tecknar nytt avtal appeared first on Sjöfartstidningen.

Kartläggning visar på höjda avgifter

$
0
0

Transportstyrelsens kartläggning av sjöfartens avgifter visar att större passagerarfartyg, pråmar och mindre tankfartyg har drabbats värst av höjda tillsynsavgifter sedan 2008. 

Syftet med Transportstyrelsens kartläggningen, som offentliggjordes i går, har varit att identifiera och beskriva utvecklingen av Transportstyrelsens tillsynsavgifter samt Sjöfartsverkets lots- och farledsavgifter under tidsperioden 2008–2017.

Högre tillsynsavgift

Störst avgiftsökningar för tillsyn, sett över hela perioden, har passagerarfartyg i fart A-D och EU-passagerarfartyg över 400 brutto, passagerarfartyg i internationell fart 400–499 brutto, pråmar över 400 brutto och tankfartyg under 500 brutto. För dessa har ökningen varit över 200 procent. Övriga kategorier har haft avgiftsökningar för tillsyn på över 100 procent. 

Högre och lägre farledsavgift

Den fartygsbaserade delen av farledsavgiften har, enligt Transportstyrelsen, sänkts med nio procent för passagerarfartyg. För kryssningsfartyg har den dock höjts med motsvarande cirka en procent. För övriga fartyg och fartyg med mineral i bulk minskade avgiften motsvarande cirka sju procent i reellt värde.

Den godsbaserade avgiften har sänkts med nio procent, detta för allt gods förutom lågvärdigt gods där avgiften istället har höjts med hela 26 procent.

Högre lotsavgift

Beställningsavgiften för lots har höjts med 2–3 procent, avgiften för lotsad tid har höjts med 52 procent och startavgiften har höjts med 51 procent. Eftersom lotsavgiften är densamma oavsett fartygstyp så har höjningarna därför påverkat alla som anlitar lots lika. 

Förändrad struktur

Nämnas bör att både tillsynsavgiften och farledsavgiften till viss del har ändrat struktur under tidsperioden. 2013 övergick tillsynsavgiften från att vara löpande, och debiterades i samband med tillsyn, till en fast årlig avgift. Samma år sänktes den övre gränsen för att få reducerad farledsavgift på grund av kvävereducering. År 2015 försvann den svaveldifferentierade delen i och med SECA-avtalet. De senaste ändringarna av avgifterna, som trädde i kraft 2018 och som för vissa rederier har inneburit ytterligare höjda avgifter, inkluderas inte i rapporten.  

Välkomnar initiativet

Pia Berglund, vice vd på Svensk Sjöfart, tycker det är positivt att Transportstyrelsen tar ett helhetsgrepp om fartygens avgifter. 

– Vi ser detta som en start på analyser som ska fortsätta. Vi kan av rapporten tydligt se att avgifterna totalt sett ökat mycket då tillsyn tidigare var finansierade av farledsavgifter men nu av avgifter. Att Sjöfartsverket får behålla dessa avgifter som tidigare tillhörde Sjöfartsinspektionen är något vi har ifrågasatt och kommer att fortsatt göra. Vi kan också notera att Transportstyrelsen tydligt sänkt sina avgifter över tid då de nu nyttjar möjligheten till delegering, vilket är välkommet. I en framtida rapport skulle vi gärna se att även avgifter relaterade till exempelvis inflaggning analyserades främst i jämförelse med andra nordiska länder, säger hon. 

Läs hela rapporten här

The post Kartläggning visar på höjda avgifter appeared first on Sjöfartstidningen.


Nya Göta älv-färjan heter …

$
0
0

… Elvy! Det har Västtrafik nu kommit fram till efter att ha fått in över 1.200 unika bidrag till namntävlingen för sin nya eldrivna färja.

Många namnförslag som Västtrafik fick in anspelade på hållbarhet. Men det var förstås också en hel del göteborgshumor bland förslagen: Älvis, Elvira, Håkan Elström, Kilovatten, Halv tolv (för den går över elva), Älvsladden, Battman och Am-per. Men det blir alltså Elvy som kommer att färdas över Göta Älv framöver.

– Vi är glada över att kunna döpa båten tillsammans med våra resenärer. Vinnarnamnet återspeglar hållbarhetsaspekten samtidigt som namnet passar bra in i älv-familjen tillsammans med Älveli och Älvfrida. Elektrifiering av kollektivtrafiken är en viktig satsning för att kunna nå det högt satta mål vi har om att minska koldioxidutsläppen med 80 procent till år 2020, säger Christer Olsson, chef för färje- och spårvagnstrafiken på Västtrafik i ett pressmeddelande.

Förstärkning

Västtrafik meddelar att det mellan januari och juli i år gjordes cirka 888.000 resor med älvskyttlarna på linje 286 mellan Stenpiren och Lindholmen, en ökning med 17 procent jämfört med samma period 2017.

Med den nya färjan kan Västtrafik köra tio avgångar per timme i stället för åtta som i dag, en välbehövlig förstärkning av linjen.

Kan bli mer el

Införandet av eldriven kollektivtrafik ligger i linje med det förslag till miljö- och klimatstrategi som Västra Götalandsregionen har tagit fram. Den nya älvskytteln minskar utsläppen av koldioxid, kväveoxider och partiklar med en tredjedel. Batterierna kan laddas med förnybar el från vindkraft och vattenkraft. 

Om tekniken slår väl ut kan det bli mer el på älven framöver. Älveli och Älvfrida är nämligen också förberedda för eldrift.

Fakta om Elvy

  • Plats ombord för 300 passagerare och 80 cyklar
  • 33 meter lång och 9 meter bred
  • Byggs just nu på varv i Finland och planeras anlända till Göteborg i vinter

The post Nya Göta älv-färjan heter … appeared first on Sjöfartstidningen.

Stena Roro säljer två fartyg

$
0
0

Stena Roro säljer Stena Freighter och Stena Carrier. Den sistnämnda har redan levererats till köparen. 

Köpare av roro-fartyget Stena Carrier är mexikanska rederiet Baja Ferries. 

"Bra timing"

Stena Freighter opererar i dag i Medelhavet i en charter till Italienska Gruppo Grendi och kommer att levereras under hösten till sina köpare, som man ännu inte vill gå ut med. 

– Köp och försäljning av fartyg är en central del i vår verksamhet och den förhållandevis starka roro-marknaden gör att timingen för avyttring av delar av flottan nu är bra för oss, säger Per Westling, vd på Stena Roro till Sjöfartstidningen.  

Systerfartyg

Systerfartygen Stena Carrier och Stena Freighter levererades till Stena Roro 2004. De har bland annat trafikerat Göteborg-Travemünde och har även i omgångar varit utchartrade. Fartygen har en kapacitet på 2.715 filmeter och är 183 meter långa och 25,5 meter breda.

The post Stena Roro säljer två fartyg appeared first on Sjöfartstidningen.

Concordia förlänger avtal

$
0
0

Concordia Maritime har tecknat avtal om utbefraktning av P-MAX-fartyget Stena Provence. 

Avtalet är på ett år och gäller från september 2018. Sedan 2014 har tank-fartyget använts av samma kund för konsekutiva nischfrakter av raffinerade petroleumprodukter i främst Asia-Pacific-området.

Nischtrader

– Det är alltid glädjande att få förnyat förtroende. Denna kund har ett specifikt transportbehov där den stora lastkapaciteten i våra P-MAX-fartyg kommer väl till pass. För vår del ligger kontraktet helt i linje med vår strävan att styra sysselsättningen mot fasta nischtrader där P-MAX- fartygens unika egenskaper kommer till sin rätt, säger Kim Ullman, vd för Concordia Maritime i ett pressmeddelande. 

Långa kundrelationer

Nyligen ingick Concordia ett liknande avtal med samma kund, det vill säga ett stort olje- och gasföretag. Då gällde det P-MAX-fartyget Stena Paris.

– Givet den svaga marknaden är vi ändå nöjda med nivån på kontraktet. Att ha en del av flottan utkontrakterad på längre kontrakt är strategiskt viktigt för oss. Långa kundrelationer är en av hörnstenarna i vår strategi, säger Kim Ullman.

The post Concordia förlänger avtal appeared first on Sjöfartstidningen.

Hammerodde blev Stena Vinga

$
0
0

Stena Lines ropax-fartyg Hammerodde, som köptes förra året, fick i går både nytt namn och svensk flagg.  

Flaggen skiftades i går vid Öresundsvarvet i Landskrona från dansk till svensk och det nya namnet Stena Vinga offentliggjordes. 

Tillväxtstrategi

Ropax-färjan kom till varvet andra september och i mitten av september kommer Stena Vinga att ersätta Stena Gothica på rutten Göteborg-Fredrikshamn. Fartygsbytet är en del i rederiets tillväxtstrategi för trafiken mellan Sverige och Danmark, som bland annat innefattar omflyttning av flera av rederiets fartyg.  

"Omfattande arbete"

– Det kommer bli en spännande process att följa Stena Vingas förvandling till ett Stena Line-fartyg på varvet. Det är ett omfattande arbete som ska genomföras på kort tid. Nu ser vi fram emot att hon kommer hit och ersätter Stena Gothica och börjar trafikera linjen tillsammans med Stena Danica och Stena Jutlandica från Masthuggskajen, säger Tony Michaelsen, chef för Stena Lines linjer mellan Sverige och Danmark i ett pressmeddelande.

The post Hammerodde blev Stena Vinga appeared first on Sjöfartstidningen.

Stena Bulk chartrar ut två

$
0
0

Stena Bulk chartrar ut två MR-tankers till det statliga brasilianska oljebolaget Petrobras.

Det brasilianska oljebolaget har tecknat avtal om charter av Stena Conquerer och Stena Conquest, var och en på 47.000 dwt. Avtalet är på två år med option på ytterligare elva månader. Fartygen kommer att transportera raffinerade produkter i Brasiliens kusttrafik. 

Utökad samarbete

– Vi har ett mångårigt och uppskattat samarbete med Petrobras på såväl Suezmax- som MR-sidan och har som ambition att fortsätta förse dem med säkra och effektiva leveranser. Vår förhoppning är dessutom ett framtida utökat samarbete, säger Erik Hånell, vd och koncernchef för Stena Bulk i ett pressmeddelande. 

"Logisk partner"

Claes Leschly Bang är vd och ansvarig för Stena Bulk Products & Chemicals USA.

– Som en del av vår affärsstrategi fortsätter vi leverera enligt Petrobras krav som en viktig kund och logistisk partner till Stena Bulk. Under årens lopp har vi utvecklat ett tätt samarbete och vårt senaste avtal om att chartra ut Stena Conquerer och Stena Conquest är goda exempel på våra fortsatta ansträngningar att stödja Petrobras genom hela deras leveranskedja.

The post Stena Bulk chartrar ut två appeared first on Sjöfartstidningen.

Stena Line testar AI

$
0
0

Artificiell intelligens ska stödja befälhavare och styrmän i sitt arbete med att bränsleoptimera i ett pilotprojekt ombord på Stena Scandinavica.

2021 ska hela Stena Lines verksamhet assisteras av artificiell intelligens, AI, enligt ett övergripande mål. Som en del i utvecklingen mot detta testar rederiet nu att låta AI stödja befälhavare och styrmän ombord på Stena Scandinavica för att minska bränsleförbrukningen.

Pilotprojektet genomförs i nära samarbete med teknikföretaget Hitachi. AI-modellen, som är speciellt utvecklad för att användas ombord, ska lära sig att förutse det mest bränsleeffektiva sättet att driva ett visst fartyg på en bestäm rutt.

Under utveckling

– Modellen går igenom ett stort antal olika scenarier innan den föreslår den mest optimala rutten och de bästa inställningarna för bränsleoptimering under resan. Tack vare AI har vi nu möjlighet att ta hänsyn till ett stort antal faktorer, som exempelvis strömmar, väderförhållande, vattendjup och hastighet genom vatten i fler kombinationer än vad som tidigare varit möjligt att göra manuellt, säger Lars Carlsson, Head of AI på Stena Line.

Modellen är under utveckling och om den blir framgångsrik hoppas rederiet att den ska bidra till målet att minska den årliga bränsleförbrukningen ombord med 2,5 procent.

Arbetet sköts under överinseende av Senior Master Jan Sjöström som arbetat med bränsleoptimering inom Stena Line de senaste 40 åren.

”Vi assisterar AI”

– Eftersom modellen fortfarande utvecklas är det för tillfället kanske mer vi som assisterar AI än tvärtom, men det är en otroligt rolig och belönande process. Vi har gjort justeringar efter varje resa under ungefär fyra veckor och det är fantastiskt att se hur snabbt den lär sig och ständigt förbättras, säger Jan Sjöström, Senior Master på Stena Scandinavica.

Målet är att skapa en så precis modell att den kan utgöra ett ultimat beslutsunderlag för kaptenen och styrmännen ombord när de planerar en resa. Om AI exempelvis skulle kunna bidra med exakta förutsägelser kring strömförhållande, vilket är en av de mer komplexa faktorerna idag, skulle det hjälpa även den mest erfarna kaptenen eller styrmannen.

Pågår året ut

Pilotstudien ombord på Stena Scandinavica, som trafikerar linjen Göteborg-Kiel, är den första av flera tester inom rederiet under 2018. Projektet kommer utvärderas i slutet av året. Därefter beslutas det om hur Stena Line ska gå vidare med implementering av AI-assistans på sina 38 fartyg.

– Vi är stolta över att arbeta med Stena Line för att utveckla och implementera AI-teknologi som kommer att skapa värde för både företaget och miljön. Genom att arbeta tillsammans, och på så sätt kombinera verksamhetsexpertis med data och AI, har Hitachi och Stena Line lyckats visa hur digitalisering kan användas för att optimera existerande förutsättningar och därmed skapa ett bättre resultat, säger Ram Ramachander, Chief Digital Officer på Hitachi Europe Ltd.

The post Stena Line testar AI appeared first on Sjöfartstidningen.

Dubbelt upp av Sjöfartstidningen nr 7

$
0
0

Har du fått två exemplar av Sjöfartstidningen nummer 7 den här månaden? Då är allt som det ska.

För vad vi vet första gången i vår långa historia bytte två sidor plats i tidningen på grund av ett fel i tryckprocessen. Ett såpass allvarligt tryckfel kunde vi inte låta passera, därför har hela upplagan tryckts om och skickats ut igen till alla prenumeranter.

Ladda ned artikeln

Det var första uppslaget i presentationen av Furetanks nybygge Fure Vinga som olyckligt nog blev omkastat. Även om felet nu är åtgärdat bjuder vi här på den aktuella artikeln som nedladdningsbar PDF.

Håll till godo, och hör gärna av er till redaktionen med era tankar och tips.

The post Dubbelt upp av Sjöfartstidningen nr 7 appeared first on Sjöfartstidningen.


Viking köper Norsafe

$
0
0

Säkerhetsföretaget Viking Life-Saving Equipment köper norska Norsafe. 

Viking Life-Saving Equipment, med huvudkontor i Danmark och verksamheter i både Stockholm och Göteborg, köper norska Norsafe, som bland annat tillverkar livräddningsbåtar. 

Varaktiga relationer

– Liksom Viking har Norsafe varit familjeägt i generationer, vilket skapar starka och varaktiga relationer med kunder och de lägger samma vikt vid kvalitet, användning av avancerade material och teknisk innovation som vi gör, säger Henrik Uhd Christensen, vd på Viking Life-Saving Equipment i ett pressmeddelande och fortsätter:

Kurser

– Att få tillgång till Norsafes nätverk utökar vår globala räddvidd ytterligare. Och även när det gäller utbildningsdelen med Norsafes verksamheter i Norge och Grekland där man erbjuder produkt- och STCW-kurser.

Viking Life-Saving Equipment tillverkar säkerhetsutrustning till bland annat sjöfartsbranschen. Framför allt handlar det om olika typer av livflottar åt rederier inom olika segment. 

The post Viking köper Norsafe appeared first on Sjöfartstidningen.

Alfons Håkans köper ytterligare

$
0
0

Alfons Håkans fortsätter att förnya flottan. För verksamheten i Estland har rederiet köpt en bogserbåt från Turkiet som får namnet Poseidon. Samtidigt säljs en bogserare till Sverige.

Poseidon är en ASD-tug (Azimuth Stern Drive), designad av Robert Allan. Fartyget hette tidigare Osman Gazi och är byggt av Med Marine i Turkiet 2015.

Huvudmaskineriet består av två Caterpillar 3512C med effekten 1.230 kW vardera vid 1.800 varv per minut. Bollard pull dragkraft är 45 ton.

Estnisk flagg

I samband med att bogserbåten byter namn till Poseidon får hon estnisk flagg. 

– Poseidon kommer att operera i Estland. Under kryssningssäsongen kommer hon att serva kryssningsfartygen i Tallinn. Det är en båt för öppet vatten och om det blir is flyttar vi henne till en hamn med öppet vatten som till exempel Paldiski, säger sjökapten Joakim Håkans på Alfons Håkans till Sjöfartstidningen.

Helios till Sverige

Alfons Håkans har även sålt pontonen Scanbarge till Norge och och bogserbåten Helios till Sverige. Vem som köpt Helios vill Joakim Håkans inte uppge i detta skede då affären fortfarande inte är helt avslutad.

– Helios levereras nästa vecka, säger han.

The post Alfons Håkans köper ytterligare appeared first on Sjöfartstidningen.

Studie om vattenburen kollektivtrafik

$
0
0

Tre KTH-forskare har granskat 23 städers vattenburna kollektivtrafiksystem och funnit både likheter och skillnader.   

I rapporten, som är skriven av Harsha Cheemakurthy, Karl Garme och Michael Tanko vid KTH, framgår det att möjligheterna för en framgångsrik vattenburen kollektivtrafik underlättar om man tidigt i planprocessen planerar för vattentransporter. Något som försvårar detta arbete är när städerna har komplicerade landrättigheter, vilket gör det svårt att samordna myndigheter och operatörers ansvar i frågan. 

Gamla fartygsflottar

I till exempel Bangkok finns inte vattentransporter med ordentligt i stadens framtidsplaner, enligt forskarna. Där förlitar man sig i stället på landstransportlösningar. Forskarna konstaterar också att många av städerna använder sig av en gammal fartygsflotta och tvekar inför stora investeringar i den vattenbaserade näringen. "Där moderniseringar har skett har det varit den privata sektorn som gått före eller så har staden haft ett starkt ledarskap med tydligt fokus på att transformera transporterna och utnyttja vattenvägarna mer."

Händer en del i Stockholm

I London har Thames Clippers satsat på specialbyggda katamaraner för kunder som är redo att betala för en "premiumservice". I New York använder man, enligt forskarna, mer modesta farkoster och strävar efter att vattenburna transporter ska ha samma pris som andra transporter.

– Sedan vi skrev rapporten har trafiken i New York ökat och verkar göra succé. Här i Stockholm håller landstinget (SLL) på och planerar för utökad pendelbåtstrafik så det händer faktiskt en hel del också i kollektivtrafiken, säger Karl Garme i ett pressmeddelande och tillägger att det på KTH pågår flera forskningsprojekt kring inre vattenvägar, bland annat inom fartygsdesign, lättviktsskrov och planeringsverktyg för vattenburen kollektivtrafik.

Vattenvägar underutnyttjade

Typiska utmaningar för vattenvägen är av- och påstigning av passagerare och sjöfartens särskilda säkerhetsbestämmelser. De miljömässiga fördelarna med vattenburna transporter, enligt rapportförfattarna, kan vara en viktig aspekt för städer som mäter sin framgång med fler parametrar än passagerarantal och ekonomiska fördelar. De skriver att många inre vattenvägar i dag är underutnyttjade och genom att flytta transporter från land till vatten kan såväl föroreningar och trafikstockning som restider minskas. ”Genom godstransporter på vatten kan även punktligheten förbättras och det blir färre lastbilar och andra transportfordon på gatorna. Sådana data kan vara nyckelfaktorer när den vattenburna trafiken utvecklas i städer som strävar efter att nå hållbarhetsmålen”.

Läs hela rapporten här.

The post Studie om vattenburen kollektivtrafik appeared first on Sjöfartstidningen.

Bra sommar för Gotlandstrafiken

$
0
0

Efter den varma sommaren meddelar Destination Gotland att resandet till och från Gotland har ökat i jämförelse med 2017.

Enligt Destination Gotland ökade rederiets resenärer under perioden juni till augusti med 1,7 procent, vilket motsvarar 15.600 resenärer. Då fler gotlänningar än vanligt har valt att semestra hemma är ökningen ännu större vad gäller besökare från fastlandet och uppgår till 2,2 procent.

– Vi är också glada över att godset ökat med hela 6,7 procent. Vi tolkar det som om det går bra för Gotland. Nu kommer vi se vilka lärdomar vi kan dra av sommaren som gått och börja arbeta för en framgångsrik säsong även 2019, säger Christer Bruzelius, vd på Destination Gotland i ett pressmeddelande.

The post Bra sommar för Gotlandstrafiken appeared first on Sjöfartstidningen.

Svensk Sjöfart: ”Utnyttja myndigheterna”

$
0
0

Efter valet i söndags är det fortfarande oklart vem som kommer bilda regering. Men Svensk Sjöfart hoppas att sjöfarten fortsatt ska få bättre möjligheter att växa, oavsett regering.

– Turligt nog är det inga stora skiljelinjer mellan blocken eller partierna avseende behovet av att använda sjöfarten mer och bättre. Därför tror jag att det kan bli bra för sjöfarten oavsett hur det nu osäkra parlamentariska läget löser sig, säger Rikard Engström, vd på Svensk Sjöfart till Sjöfartstidningen.

Efter söndagens val, som i skrivande stund inte är färdigräknat, finns fortfarande inga tydliga besked om vilket eller vilka partier som ska bilda regering. Socialdemokraterna har öppnat upp för blocköverskridande samarbeten, något som hittills mer eller mindre tydligt avfärdats av partierna i Alliansen, som själva vill ta sig an uppgiften.

”Inte oväntat”

– Det var inte oväntat, alla opinionsmätningar visade att Sverigedemokraterna skulle hamna som vågmästare och om inget väldigt oväntat händer kommer vi fortsatt ha en minoritetsregering.

Oavsett vilka partier som till slut bildar regering hoppas Rikard Engström att den tar stafettpinnen och fortsätter att bygga vidare på några av de saker som tagits fram av den förra regeringen som varit positiva för sjöfarten.

– Jag hoppas att man äntligen kommer att göra tonnageskatten mer inkluderande. Det borde ha varit självklart från dag ett att sjöfart som trafikerar våra kuster välkomnas.

Utnyttja myndigheterna bättre

Dessutom hoppas Rikard Engström att nästa regering arbetar vidare utifrån Godsstrategins ambitioner och att man omedelbart tar tag i frågan om hur isbrytarflottan ska utvecklas i framtiden.

– Vi menar att det är avgörande att investeringen i nytt isbrytartonnage inte belastar den redan hårt ansträngda sjöfarten utan att det sker genom ett riktat och kravställt anslag från Sjöfartsverket.

Rikard Engström uppmanar även kommande regering att utnyttja sina myndigheter på ett bättre sätt. Enligt honom är myndigheterna politikernas bästa chans att nå de transportpolitiska och näringspolitiska målen. Därför behöver man förbättra villkoren och konkurrenskraften hos en näring som sjöfarten som är betydelsefull i sig men framför allt för svensk import och export.

– Vi hoppas att man kommer med tydligare direktiv till myndigheterna för att skapa förutsättningar för en starkare svensk sjöfart. Därigenom skapar vi ett mer hållbart samhälle.

The post Svensk Sjöfart: ”Utnyttja myndigheterna” appeared first on Sjöfartstidningen.

Viewing all 6938 articles
Browse latest View live